Bir bayan için belkide hayatının en önemli ve özel zamanlarıdır hamilelik dönemi. Yeni bir hayatı içinde taşıyan anne daha o zamanlar bebeği için her şeyin en iyisi yapmaya başlar bile. Beslenme de bunların arasında en önemli olanıdır. Çünkü artık iki canlıdır ve bebeğinin sağlıklı gelişimi için beslenmesine iki katı daha dikkat etmek zorundadır.
Geleneksel yaklaşımda büyükler hamilelere “artık iki canlısın bu yüzden iki kişilik yemelisin” dese de işin aslı hiç de öyle değildir. Önemli olan ne kadar yediğiniz değil ne yediğinizdir sevgili anne adayları. Yediklerinizin besin değerinin yüksek olmasına özen göstermelisiniz. Tek tip beslenmeden kaçınmalı ve protein, karbonhidrat, yağ dağılımına, vitamin ve mineralleri yeteri kadar aldığınıza dikkat etmelisiniz.
Gebeliğin ilk 3 ayında sık sık ve az beslenmelisiniz. Olası mide bulantılarınızı beyaz leblebi, kokusuz baharatsız yiyeceklerle bastırabilirsiniz. Bu dönem ne yemeniz gerektiği konusunda özgür olduğunuz bir dönem. Çünkü sağlıklı bir genetik yapıya sahip bebek, ilk 3 ay sizin beslenmesinden olumsuz olarak etkilenmez. Şarküteri ürünlerinden, hazır meyve sularından, ambalajlı ürünlerinden mutlaka kaçınmalısınız. Balık, süt, süt ürünleri, rahatlıkla tüketilebilir.
3 aydan başlayıp doğuma kadar olan süreçte ise anneler için en önemli kritik dönem başlıyor. O nedenle beslenme ayrı bir önem kazanıyor. Günlük beslenmenizde kalsiyum açısından zengin olan süt, süt ürünlerini, yoğurt, kefir gibi vücudumuzun yapı taşı olan proteinleri mutlaka düzenli olarak tüketmelisiniz.
Haftada bir gün mutlaka omega 3 ve omega 6 zengini balıkları tüketmelisiniz. Kırmızı eti de haftada iki gün mutlaka yemeye özen gösterin. Koyu yapraklı yeşil sebzeleri, meyveleri ve kavrulmamış kuruyemişler beslenmenizin en önemli ayağı olmalı. Akşam öğünlerinizi daha hafif mümkünse akdeniz mutfağından seçmeye özen gösterin. Bol yeşil salatalar ve sebze yemekleri akşam öğünlerinizin baş tacı olmalı.
Asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmalı onu yerine en az 3 litre Ph 7,5 ve üzeri olan su tüketin. İçerdiği mineraller bakımından soda ve maden suyunu da tüketmeye özen gösterin. Sağlıksız karbonhidratlardan mutlaka uzak durun. Tatlı ihtiyaçlarınızı hurma veya kuru meyvelerle gidermeye çalışın. Böyle bir beslenme düzenine birde haftada 4 gün yürüyüşlerinizi eklerseniz hem sizin hemde bebeğin sağlığı için en büyük iyiliği yapmış olursunuz.