Sabunlar
Sabunlanmak, geleneksel bir temizlik yöntemidir. Özellikle vücut temizliği ve ellerin yıkanması için kullanılır. Sabun insana büyük bir güven verdiği için birçoğumuz yüzümüzü sabunla köpürte köpürte yıkamayı çok severiz. Özellikle ciltleri yağlı ve sivilceli kimi hastalar, yüzlerini kuruturcasına sabunlamayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

Sabun cildi tüm yağlardan arındırır. Oysa cildin bir miktar yağa ihtiyacı vardır. Bunun için sebum adı verilen yağlı bir madde salgılar ve sebum gözeneklerden cildin yüzeyine çıkar.

İyi bir yüz temizliği, ciltteki sebumun kirlenen kısmım ve fazlasını arındırır ancak tümünü silip süpürmez. Çünkü en yağlı cildin bile bir miktar sebumun korumasına ihtiyacı vardır.

Cilt sabunlandıktan sonra, kısa bir süre için bile olsa çok kuruyor ve geriliyorsa, kullanılmakta olan sabunun gerekenden sert olduğu anlaşılır. Büyük bir ihtimalle cildin doğal pH dengesini bozduğunu söylemek mümkündür.

Öte yandan, sabunladıktan sonra cilt arınmıyor ve yağlı kalıyorsa, bu da hayra alamet sayılmaz. Bu durum, sabunun çok yağlı olduğunun ve derideki gözenekleri tıkayacağının belirtisidir.
abuıı çeşitleri

Deodorant (parfümlü) sabunlar, koku oluşturan bakterileri yok ettikleri için temizlik ve tazelik duygusu verirler. Ancak bu sabunların sadece vücut temizliğinde kullanılması, yüz için akla bile getirilmemesi gerekir. Parfümlü sabunların alerji yapma riski fazladır.

Sivilceli ciltler için imal edilen özel sabunların, kurutucu özellikleri ön planda gelir. Bu sabunların çoğunluğu, cilt yüzeyindeki tüm sebumu yok ederken, ilaveten cildi soyan maddeler içerir. Cildi soyarak, zamanla sivilce ve sivilce izlerini azaltması amaçlanır. Bu sabunların bazıları sivilcelere iyi gelse de yerleşmiş izlerde etkili olmaz. Bu tip sabunları seçerken dikkatli olmak gerekir. Bu sabunlar cildi soyarken umulduğu kadar verimli olamazlar. Öte yandan esas soyulan, cildin asit mantosu olabilir. Sonuçta cilt yapısal olarak hâlâ yağlı, izler yerli yerinde fakat yüzeyi kuru ve savunmasız bir hale gelebilir.

Akne sabunlarından kullanıyorsanız, ölçülü olun ve cildinizi izleyin. Kurumaya başladığını fark ederseniz, kullandığınız üründen vazgeçin.

Yağlı (kremli) sabunlar vücut için kullanılır. İçinde genellikle kakaoyağları, perolatum ya da lanolin bulunur. Kuru ciltlerde nem kaybını gerçekten önler. Bunlar sık sık yıkanan herkes için uygun sabunlardır.

Şeffaf sabunlarda gliserin bulunur. Bu tip sabunlar köpürmez ve diğer sabunlara göre hafiftir. Alerjik ve hassas ciltlerde hatta egzamalı hastalarda bile güvenle kullanılır.

Zeytinyağlı sabunlar cildi nemlendirir, ancak bazı durumlarda tahrişe neden olabilir.

“pH” ve cilt
pH, bir maddenin asit mi yoksa alkali mi olduğunu gösterir. pH, 0-14 arasındaki rakamlarla ifade edilir:

■ pH 0-7 arası asit

■ pH 7 nötr

■ pH 7-14 arası alkalidir. Cildin pH’ı 5.5 civarındadır.

cilt bakımında sabunlar

Eski tip standart sabunlar, pH 7-14 arasındadır ve alkalidir. Ancak bir süredir cilde daha uyumlu, pH 5.5 sabunlar üretilmektedir.

Cildimizin üstü, nem (su) ve yağdan (sebum) oluşan bir tabakayla kaplıdır. Buna koruyucu asit manto adı verilir ve adı üstünde, asitler içerir. Yaşadığımız ortamlarda daima sayısız bakteri ve virüsler bulunur. Bunlar hava ve suyla cilde yapışırlar. Asit manto bu mikroorganizmaların gelişip büyümelerini engeller.

Devamlı olarak sert (alkali) sabunların kullanılması, bu koruyucu tabakanın asit dengesini bozar. Cilt hassaslaşır ve bakterilere karşı korunmasız kalır, dolayısıyla zarar görür. Bu nedenle, şampuan ve sabun gibi cilt temizlik ürünlerinde, pH 5.5 olanlar tercih edilmelidir.