KOZMETİK BOTOKS UYGULAMASI
Botoks esas olarak, mimiklerin yol açtığı ve “kırılma hattı” olarak bilinen, kırışıklıkların tedavisinde etkilidir. Kırışıklıklar birçok nedenle ortaya çıkarlar. Yaş, kalıtım, cildin fiziksel tahrişi, kaş çatma ve gülme mimikleri, bilgisayar kullanımı, güneşin olumsuz etkileri, sigara ve yaşam biçimi bu konuda önemli rol oynarlar. Devamlı kaş çatma mimiği çatık kaş görünümünü sabitler. Bunun yanı sıra gülmek, bilgisayarla çalışmak bu tür çizgilerin oluşmasında etken olur. Hareket halindeki çizgiler veya dinamik çizgiler adı verilen bu tip kırışıklıkların giderilmesinde botoks çok etkilidir.

Konuşurken fazla mimik yapanların ve mimiklere dayalı iletişim kuran insanların yüzlerinde daha fazla kırışıklık oluşur. Çok mimik kullanmak zorunda olan tiyatrocuların, spikerlerin yüzlerinde, oldukça genç yaşlarda, “mimik kırılma hatları” belirginleşir. Bu kırışıklıklar henüz yerleşmeden, koruyucu amaçlı bir botoks uygulaması, etkili bir önlem olur.

Buna rağmen, kırışıklıkların her türlüsüyle bir tek “botoks” başa çıkamaz! Bir başka ifadeyle tüm umutlarımızı botoksa bağlayamayız. Cilt gençleştirme programlarında genellikle birkaç tedavi tekniği kombine edilerek uygulanır. Bazı durumlarda, botoks enjeksiyonlarına hyalüronik asit içerikli dolgu maddeleri eklenir.

BOTOKSLA GİDERİLEBİLEN ÇİZGİLER 
Botoks birçok alanda yararlı olmakla beraber, esas olarak, iki kaş arasındaki kırışıklıklar, alındaki yatay çizgiler, göz kenarlarındaki kaz ayağı çizgilerinde ve gözkapaklarının düzeltilmesinde kullanılır.

Alın kınşıkiıklan veya endişe çizgileri

Kitabımızın “Cildin yaşlanması” bölümünde de bahsedilmiş olduğu gibi, alındaki yatay çizgilere endişe çizgileri adı verilir. Bu çizgiler, cildin altından boydan boya geçen ve mimik yapmamızı sağlayan kasların defalarca kasılması sonucunda oluşur. Örneğin, şaşırdığınızda kaşlarınızı kaldırırsınız. Şaşkınlık ifadesi, belirli kasların kasılması ve çekilmesiyle ortaya çıkar. Yüz gevşediğinde kaslar normal hallerine geri dönerler. Bu ifade yaşam boyunca sayısız defa tekrarlanır. Sonuçta yıllarla sayısı artan kasılmaların birikimi, zamanla esnekliğini yitiren ciltte derin çizgiler bırakır.

Kaş çatma çizgileri

Bunlar dikey çizgilerdir. Aynı zamanda glabellar çizgiler olarak da bilinir. Kızdığımız zaman kaşlarımızı çatarız. Çatık kaşların ortasında dikey çizgiler oluşur. Defalarca tekrarlanan bu mimik, kaşların arasındaki dikey çizgileri kalıcı bir hale dönüştürür. Alnımızdaki dikey çizgiler yerleştikten sonra, içimiz sakin olduğu zaman bile, kaşlarımız çatık, yüzümüz öfkeli görünür. Bu çizgilerde botoks mükemmel sonuç verir.

Kaz ayaklan

Gözlerimizin dış kenarlarında oluşan çizgilere, kaz ayakları denir. Bunlara tıp dilinde periorbital çizgiler adı verilir. Bu çizgiler gülerken belirginleşir ve zamanla kalıcı hale gelir. Kaz ayağı adı verilen çizgilerin yok edilmesinde botokstan daha etkin bir yöntem yoktur. Estetik müdahale kaz ayaklarını yok etmez sadece onları bir araya toplar. Dolgu enjeksiyonları çizgileri hafifletebilir, ancak çok mimik oluşan bu bölgede çizgiler hemen geri gelir. Lazerle yapılacak bir uygulama kaz ayaklarını yok edebilir ama bedeli 2 hafta iyileşme süreci ve deride renk değişimi olabilir.

Kaşların ve gözkapaklarının kaldınlması

Yapısal olarak düşük olan veya yaş ilerledikçe aşağıya doğru sarkan kaşları ve gözkapaklarını kaldırmak için, genellikle alın bölgesine botoks enjeksiyonu yapılır. Botoks kaşların üzerindeki kaslara enjekte edildiğinde kaşların yükselmesini sağlar. Yükselen kaşlarla beraber gözlerin üzerindeki fazlalık deri de gerilir ve açılır. Aniden gözler daha iri, daha parlak ve daha açık görünmeye başlar.

Boyun

Boyuna birkaç tane botoks enjeksiyonu uygulandığında, o anda olumlu bir etki görülür. Boyun daha gergin görünür, çizgiler kaybolur hatta ağız kenarları bile hemen toparlanır. Ancak şunu vurgulanmalıyım ki, yüzün alt kısmındaki kaslar üst kısmındaki kaslardan daha belirsiz olduğu için, deneyimi sınırlı olan bir uzman bu bölgede zorlanır.

Dekolte

Bazı kişilerin göğüslerinde çizgiler oluşur. Botoks bu çizgilerin giderilmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Göz altı

Gözlerin altındaki yağlar en iyi ameliyatla alınabilir. Özellikle kırk yaş üstü hastalarda göz altında oluşan bu torbalar genellikle yağ değildir. Uzun yıllar göz altındaki kasların kullanımından dolayı bu kasların güçlenmesi sonucunda oluşan şişkinliktir. Bu bölgede uygulanacak botoks enjeksiyonu bu kasları rahatlatarak şişkinliklerini alır. Göz altına botoks enjekte etmek çılgın bir fikir gibi görünse de sonuçlar her zaman mükemmeldir. Gözleri aşağıya doğru inik olan bazı insanlar bu uygulamayla badem gözlü olabilirler…

Burun

Yerçekimi yanakları, gözkapaklarını etkilediği gibi, burun ucunun düşmesine de neden olur. Burun ucuna yapılacak küçük bir botoks, burun ucunun hafifçe yükselmesini sağlar ve görünümü düzeltir.

botoksda giderilebilen çizgiler
botoksda giderilebilen çizgiler

Çene

Zamanla çene kenarlarında çukurlar oluşur. Botoksla bunlar da düzeltilir. Nasıl görüneceğim?

Botoks uygulamasından sonra kişi dinlenmiş, yenilenmiş, tazelenmiş bir görünüme kavuşur. Botoks yapıldığında hastalar tuhaf ya da donmuş gibi görünmekten çekinirler. Sayısız mükemmel örneğe rağmen, hâlâ bu konuda tereddütler yaşanır. Botoks yüzdeki ifadeyi tamamıyla yok eder mi? Bu kuşku Hollyvvood’daki yönetmenleri bile etkilemiştir. Sinema yönetmenleri, yüzlerinde ifade kaybı olduğu ve rollerinde gereken mimikleri yapamadıkları gerekçesiyle, botoks kullanan sanatçıları tercih etmemeye başlamışlardır. Bu ihtimali göz ardı edemeyiz. Botoks hatalı uygulanırsa yüz ifadesi kaybolabilir. Ancak doğru teknikle uygulandığı zaman da son derece doğal sonuçlar alınır. Doğru yapılan botoks uygulamasından sonra kişi dinlenmiş, yenilenmiş, tazelenmiş bir görünüme kavuşur. Daha öncekinden çok farklı görünmez, ama tüm bu olumlu etkileri yaşar. Hatta ciltteki bazı sarkık bölgeler bile toparlanır. Botoks uygulaması doğru yapıldığında yüz germe operasyonu kadar etkili bir yenilenme görüntüsü yaratabilir. Botoks yapmadan önce, hastanın yalnızca alın çizgilerini değil tüm yüz yapısını incelemek gerekir. Örneğin bir kişinin alın çizgileri belirgin ve kaşları düşük olabilir. Böyle bir durumda alındaki her çizgiyi yok etmeye kalkışmak doğru değildir. Çünkü bu tür bir uygulama kaşların daha fazla düşmesine neden olabilir. Göz bölgesini daha da kapalı bir hale getirebilir. Bu çok hassas bir dengedir. Alında yapılacak tam bir paralizasyon, kaşların yukarı doğru oynamasını tamamıyla durdurur. Ayrıca gözlerin açık görünmesi, alındaki birkaç çizginin kalmasından daha önemlidir.