Uygulama
Alın çizgilerine : Dört veya sekiz enjeksiyon yapılır. Bunlar alın ortasına ve kaşların üstüne tatbik edilir.
Kaş çatma çizgileri : Bu bölgenin ihtiyacı, 5-7 enjeksiyon arasında değişir. Botoks;
corrugator, supercili, procerus, orbicularis oculi ve depressor supercili kaslara enjekte edilir.
Kaz ayakları : Göz çevresindeki kaz ayaklarının gerilmesi 2-4 enjeksiyonla
tamamlanır, ilaç, yanak üstüne ve orbicularis oculi kaslarına uygulanır.
Diğer bölgeler : Ağız kenarlarına, burun kenarlarına az miktarda ilaç verilebilir.
Enjeksiyonlar tamamlanınca hemen buz pansumanı uygulanır. Doktor gerekli görürse, ilacın hafifçe yayılması için, enjekte edilen bölgelere yumuşak bir masaj yapabilir. Ancak genel kural olarak, birkaç saat süreyle, enjeksiyon bölgesinde sert friksiyon ve masajdan kaçınılır.
İğnenin battığı yerler görülmez. Hasta seans bitince hemen makyajını yapıp normal yaşamına geri dönebilir. Güneş veya diğer ısı kaynaklarından özel olarak korunması gerekmez.
Hastalar botoksun acı veren bir işlem olup olmadığını sorarlar. Buna genel bir cevap vermek zordur. Kişilerin ağrı eşikleri farklıdır. Bazıları iğneden çok korkarlar, bazıları son derece rahattır. Eğer ağrı eşiğiniz düşükse, doktorunuzdan lokal anestezik bir krem (Emla) veya spreyle uygulanacak bölgeleri uyuşturmasını isteyebilirsiniz.
Botoksun kalıcılık süresi
İlaç uygulandıktan sonra, 24-72 saat içinde etkisini göstermeye başlar. Bir hafta sonra maksimum performansa ulaşır ve etkisi 3-6 ay kadar devam eder. Bu sürenin sonunda tamamen kaybolur. İlk yıl, enjeksiyonu her üç ayda bir tekrarlamak gerekir. İkinci yıldan itibaren bir veya iki enjeksiyon yeterli olabilir. Botoks nedeniyle mimikler kısıtlandıkça, hem alışkanlıklar değişir hem de kaslar dinlenerek toparlanırlar. Bunun sonucunda kırışıklıklar gerçekten azalır ve botoks ihtiyacı seyrekleşir.
Botoks uygulanan bölgedeki kırışıklıklarda yüzde 50-70 oranında azalma görülür. Ayrıca alna yapılan uygulamalarda, kaşlardaki yükselme neticesinde, gözlerde daha canlı ve genç bir ifade belirir.
Gençlerde ve orta dereceli kırışıklıklarda daha çarpıcı sonuçlar alınır. Çok derin kırışıklıklarda hasta umduğunu bulamayabilir.
Botoks vaıı etkileri hakkında Botoks uygulamalarından sonra, hafif ağrı, küçük morluklar, hafif kızarıklık, minimal ödem, baş ağrısı, üst gözkapağında pitoz gibi geçici komplikasyonlar görülebilir. Bunlar olağan tepkilerdir ve 24-48 saat içinde kaybolurlar.
Birçok hasta botoks uygulamasından sonra kaslarında atrofi olup olmayacağını sorar. Yapılan araştırmalar botoks uygulamasından 6-8 ay sonra kasların tümüyle eski haline döndüğünü ortaya çıkarmıştır. Bazı hastalarda botoksun solunum yolları üzerinde olumsuz etki yapacağından endişe ederler. Kozmetik olarak kullanılan botoksun bu anlamda hiçbir zararı olmayacağı kesindir. Botoks uygulaması ancak çok deneyimli uznanlara teslim edilebilir. Yan etkiler ve sorınlar, çoğunlukla uygulama tekniğiyle ilgilidir. Örneğin;
■ Kırışıklığın bulunduğu bölgedeki kasın hangi ölçüde felç edileceği çok hassas bir konudur. Fazla ilaç enjekte edilmesi çoğu zaman yapay bir görüntü yaratır ve düş kırıklığıyla sonuçlanır.
■ İlacın kılcal damarlara rastlaması veya yanlış kasa enjekte edilmesi, sıkıntılı sonuçlara neden olabilir.
■ Botoksun istenmeyen bir kasa yayılması mimik bozukluğuna yol açar. Örneğin kaş kaldırmak için yapılan bir enjeksiyon, tam tersine kaş düşmesine sebep olabilir.
■ Boyuna yapılan enjeksiyonlar, bazen yutma güçlüğü yaratabilir.
■ Ağız kenarındaki kaslara botoks uygulanması oldukça zordur. Birkaç nokta hariç, bu bölgede genelde kullanılmaz. Çünkü çiğneme ve konuşma kaslarının etkilenmesi riski olabilir.
Yukarıda sözü edilen bu sorunlar son derece ender görülür ve tümü de geçicidir. Yapılan incelemeler, botoks toksiniyle tedavi edilen ve sayısı milyonları aşan
hastalarda, ne kısa ne de uzun vadeli, yan etki görülmediğini açıklamaktadır. Botoksun etkisi nasıl geçiciyse, olası komplikasyonların tümü de kendiliğinden kaybolur. Botoksun süresi 3-4 ay içinde hafifler ve çalışmayan kaslar yeniden yaşama döner.
Estetikte kullanılan dozlardan 5 kat daha yüksek dozlarla ve 12 yıl süreyle gözkapağı spazmı tedavisi gören hastalarda yapılan kas biyopsi incelemelerinde, hiçbir yozlaşma veya atrofi belirtisi görülmediği belirtilmektedir. Her şeye rağmen, tatsız sürprizlerden kaçınmak ve olabilecek en güzel ve en doğal yüz ifadesini elde etmek için, botoksun uzman bir doktor tarafından uygulanması çok önemlidir.
“Botoks ve diğer cilt gençleştirme yöntemleri
Kadın-erkek her yaştan insanlar, yıllardır botoks yaptırmaktadır. Erkekler diğer cilt gençleştirme tedavilerine genelde çok itibar etmedikleri halde, botoksa daha sıcak bakmaktadırlar. Botoks talep edenlerin yaş ortalaması, kadınlarda 30 ile 64 arasında, erkeklerde 35 ile 50 yaş arasındadır. Botoks yaptıran hastaların yüzde 12’si erkektir.
Botoks geçtiğimiz yıllarda o kadar çok itibar kazanmış ve özellikle Amerika ile Avrupa’da öylesine reklam kampanyalarına konu olmuştur ki, yüzünde kırışıklık gören sayısız insan, derdinin tek dermanı olarak “botoks”u aklına getirmektedir.
Botoks, okuduğunuz bu bölümde anlatılmış olduğu gibi, alın, kaş ve göz çevresindeki belirli kas kırılmalarında, özellikle gözkapaklarının kaldırılmasında etkili bir kozmetik yaklaşımdır. Kendi merkezimizde 1995 yılından bu yana botoks tekniğinden yararlanmaktayız. Ancak cilt yaşlanması bunlardan ibaret değildir. Birçok şikâyet, botoks dışındaki yöntemlerle veya botoksla kombine edilen diğer tedavilerle birlikte giderilebilir. Örneğin estetik cerrahların bir bölümü, cerrahîyle birlikte botoks uygulamaktadırlar. Yapılan estetik ameliyatların sonuçları, botoks katkısıyla daha çarpıcı olmaktadır.
Hastalar estetik merkezlerine, “botoks” istemiyle başvursa da, onların ihtiyacını tahlil etmek uzmanların sorumluluğundadır. Bu açıdan hasta, “Botoks yaptırmak istiyorum” diyerek gelse de, onun esasında cildini gençleştirmek istediği dikkate alınmalıdır. Hastanın sorunları etki altında kalmadan incelenmeli, durumu tahlil edilmeli ve neye ihtiyacı olduğu, hangi tedaviden ne kadar yararlanabileceği açıklıkla anlatılmalıdır. Uygulanacak programlara, hasta ile hekim tartışarak, birlikte karar vermelidir.
Botoks kişiden kişiye değişen farklı etkiler gösterebilir. Aynı insanda bile bazı seanslarda daha tesirli, kimisinde daha zayıf sonuçlar verebilir. Bunlara şaşırmamak gerekir. Botoks kaprisli bir kozmetik sayılır. Sonuçları matematiksel bir kesinlikle ölçülemez. Çok derin kırışıklıklarda hasta umduğunu bulamayabilir. Gençlerde ve çok derin olmayan kırışıklıklarda sonuçlar daha etkileyici olur. Zaten her şart altında ilacın tesiri birkaç ay sonra geçer.
Tüm olasılıklar hastayla tartışılmalıdır. Hasta bilgilendirilmeli ve kendisine seçme olanağı sunulmalıdır. Karar verildikten sonra, işlem öncesinde ve sonrasında resimler çekilmeli, böylece sonuçları karşılaştırma ve objektif değerlendirme olanağı hazırlanmalıdır. Aksi taktirde pek çok yanlış anlaşma, kötü sürpriz ve hayal kırıklıkları olabilmektedir.