Çocuk yapmayı tasarlarkenhamilelik başlangıcı

*Doğum kontrol hapları kullanıyorsanız, gebe kalmak için bir girişimde bulunmadan önce üç ay süreyle, örneğin, “kondom” (prezervatif) gibi başka bir yöntem kullanın.

*Şeker hastalığınız varsa, ensülin dozlarına dikkatle uyun.

‘Kullanmakta olduğunuz hapların, tabletlerin ya da ilaçların hâlâ gerekip gerekmediğini ve gebeliğin erken dönemlerinde alınmalarında sakınca bulunup bulunmadığını doktorunuza sorun.

*Âdet döneminin ikinci yarısı içinde hiçbir radyografik inceleme yaptırmayın.

‘Âdet dönemlerinizin tarihlerini ve âdetlerinizde süre ya da kanama miktarı yönünden fark ettiğiniz değişiklikleri dikkatle kaydedin.

Âdet sektikten sonra

‘Sabahları vücut ısınızı ölçüyorsanız, seken âdet tarihinden sonra yaklaşık 2 hafta vücut ısısını kontrol ederek gebe kalma tarihini saptamaya çalışın. ‘Gebeliğin çeşitli erken belirtilerinin başlangıç tarihlerini kaydedin.

‘Normal olarak âdetleriniz dü-zenliyse, seken âdet tarihinden 2 hafta sonra (genellikle doktorunuz aracılığıyla) bir gebelik testi yaptırın. Doktorunuza soracağınız konuların bir listesini hazırlayın.

‘Doktorunuzun iznini almadan, hiçbir hap ya da tablet ve özellikle bulantıya karşı ilaç kullanmayın. Ayrıca, son âdet tarihinden 8-10 hafta sonra ve 12 haftayı geçirmeden mutlaka bir ka-dın-doğum uzmanına muayene olun.

Dördüncü ay

‘Bulantı ve kusma bu dönemde genellikle geçtiği için, beslenme diyetinizin dengeli olmasına özen gösterin ve kilonuza dikkat edin.

‘Düzenli olarak demir tabletleri alın.

‘Duruşunuza dikkat edin.

‘Diş doktorunuzdan muayene için randevu alın. Doğum-önce-si klinik ya da doktor muayeneleri için aldığınız randevulara uymaya özen gösterin.

‘Konuyla ilgili yararlı kitap ve başka yayınları araştırın. Bu konularda doktorunuz size bazı öğütlerde bulunabilir. Arkadaşlarınız da yararlı bilgiler verebilirler.

‘Doğuma hazırlayıcı birtakım işlemleri öğütleyen ve anlatan kitaplara dört elle sarılmadan önce, bu işlemlerin doktorunuzun başvuracağı doğum yöntemlerine uygun olup olmadıklarını soruşturun.
‘Artık düşük olasılığı kalmadığı için, bebek beklediğinizi dost ve akrabalarınıza açmayı düşünebilirsiniz.

‘Gelecekte işinizle ilgili olarak ne gibi düzenlemeler yapacağınızı düşünün ve tasarılarınızı işverene bildirin.

‘Gebeliğin ileri dönemlerinde daha çok dinlenebilmenizi sağlamak için gerekli girişimlerde bulunmaya çalışın.

‘Yakında giymeniz gerekecek olan özel giysiler konusunda düşünmeye başlayın.

‘Oturduğunuz evden taşınacak-sanız, bu düzenlemeleri şimdi yapmanız uygundur.

‘Doktora muayene olmaya gittiğiniz zaman sormak istediğiniz soruları kaydetme alışkanlığını edinin.

Beslenme diyeti: Kahvaltıda bir yumurta ya da yulaf ezmesi yiyin ve bol bol süt için. Günde en az iki bardak süt içmelisiniz. Süt yerine peynir ya da yoğurt yiyebilirsiniz.

Beşinci ay

‘Karnınızdaki bebeğin hareketini ilk fark ettiğiniz tarihi kaydedin.

‘Arkadaşlarınızın ya da akrabalarınızın bebeklerine bakmanız, onlara çocuk bakımı işlerinde yardımlarda bulunmanız yararlı olur.

Eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız ya da zaten bir bebek bekliyorsanız, yapmanız gereken işler gözünüzde büyüyebilir. Bunlar kolayca akılda tutulamayacağından, en önemli işlerin listesini kapsayan bu bölümün size yardımcı olacağını umuyoruz.