En sık yapılan estetik ameliyatlar

Kendimize ne kadar iyi bakarsak bakalım, belli bir yaştan sonra doğal olarak, cildimizde az veya çok sarkmalar, deformasyonlar meydana gelir. Bazı insanlar bu değişimi kabullenirler. Bazıları aynaya baktıkça dehşete kapılırlar. Durumundan hoşnut olmayanlar için başvurulacak en etkili çözüm, plastik cerrahîdir.

Plastik cerrahî, uygulama yapılacak alana veya organa yeniden şekil vermektir. Tüm cilt, burun, dudak, göğüsler ve vücut hatları yeniden biçimlendirilebilir. “Plastik” teriminin kökeni Latince’den gelir. “Plastikos”, Latince şekil vermek demektir. Plastik cerrahî de uygulama yapılacak malzemeyi bir bakıma yeniden yaratmak gibidir. Bu tür ameliyatlar vücut kusurlarını, şekil bozukluklarını düzeltir. Bunlar doğumla, kaza, yanma, hastalık veya yaşlanmayla ortaya çıkan her türlü “kusurlar” olabilir. Esasında plastik cerrahînin ilk uygulamaları, travma veya kanser vakalarında oluşan doku kayıplarının tedavileri için denenmiştir. Başarısı kanıtlandıktan sonra da fazla zaman kaybetmeden, estetiğin hizmetine girmiştir.

Estetik cerrahînin usta teknikleriyle, yüz kırışıklıklarından vücut hatlarının değiştirilmesine kadar sayısız detayı yeniden şekillendirmek mümkündür. Genç yaşlarda en fazla burun ve göğüsler değiştirilir. İleri yaşlardaysa yüz gerdirme operasyonlarına ihtiyaç duyulur.

Her türlü ameliyat gibi, estetik cerrahî de bazı riskler taşır. Bilgisayar ekranında sayısız kez yeni şeklinizi gösterse de, hiçbir cerrah sonuçta ne çıkacağını tam olarak garanti edemez. Doktor ne kadar yetenekli olursa olsun, sizin cilt yapınız, anatominiz, bünyenizin vereceği tepkiler son derece kişiseldir ve tüm bu etkenler sonuçları değiştirebilir.

Yüz germe

Risklerden söz ederek, biraz şeytanın avukatlığını yaptıysak da gerçek şu ki, yüzdeki belirgin sarkmalar için tek çözüm, plastik cerrahîyle gerdirmektir. Bu ameliyat genelde elli yaş sonrası kadınlara uygulanır. Ama bazen hastanın yapısı, ihtiyacı, mesleği, aşırı güneş gibi etkenlerle, yüz gerdirme ameliyatlarına daha genç yaşlarda da ihtiyaç duyulabilir.

Sarkma yalnız deriye bağlı değildir

Yaşlanmaya bağlı sarkmalar, sadece deriye bağlı değildir. Derinin altındaki kaslar ve yağ dokusuyla da ilgilidir. Eskiden, yüz germe ameliyatlarında sadece deri fazlası kesilir ve toparlanırdı. Bu yüzden de, ameliyat sonrasında meydana çıkan yüzler çok gergin olur ve bir maskeyi andırırdı. Ancak son yıllarda teknik çok ilerlemiştir. Günümüzün estetik cerrahları, sarkan deriden ziyade, deri altındaki kaslarda ve yağ dokusunda nakış işliyorlar. Sarkan kaslar düzeltiliyor ve aşağı kayan yağ dokusu eski yerine getiriliyor. Böylelikle hem çok daha uzun ömürlü, hem de çok daha doğal görünen sonuçlar elde edilebiliyor.

Ya izler…

Bu tip ameliyatların yol açtığı en tatsız sorun, hastanın yaşamı boyunca taşımak zorunda kaldığı izlerdir. Bazı hastalar önce izlere razı olurlar ama sonra onlardan nefret ederler. Ne yazık ki, iz bırakmayan bir cerrahî müdahale mümkün değildir. Dikiş yerleri genellikle kulak arkasında ve saçlı deride bırakılır. Kadınlar bunları makyaj veya saç modeliyle oynayarak kapatabilirler. Ama erkek hastalar için izleri gizlemek daha zordur.

İyileşme süresi

Yüz gerdirme ameliyatlarından sonra yüzde şişlikler ve morluklar oluşur, iki hafta içinde, bu görüntü kısmen azalır ve hafif bir makyajla normal yaşama dönülebilir. Ancak yüzdeki şişliklerin tümüyle geçmesi birkaç ay sürer. Şişliğe bağlı olarak, yüzde gerilme duygusu veya zaman zaman his azalması olabilir. Hasta bir anda felç olduğunu zannedip paniğe kapılır. Oysa bu tamamen normaldir ve birkaç ay sonra tamamen geçer.

Ameliyatı tamamlayan rötuşlar

Kırışıklıklar çok ve derin, sarkmalar da fazlaysa, cilt germe ameliyatı bunları tümüyle ortadan kaldıramayabilir. Bu durumda ameliyattan sonra dolgu takviyesi yapılabilir. Geriye kalan ince kırışıklıklar lazer veya peelinglerle de azaltılabilir.

estetik ameliyatlar
estetik ameliyatlar

Orta yol (mini lift)

Birçok hasta estetik ameliyatı göze alamaz. Risklerini düşünür, uzun süre normal bir görüntüye kavuşamayacağını hesaba katar ve yıllarca kararsızlıktan kurtulamaz. Öte yandan yüzündeki deformasyondan çok rahatsız olmaya devam eder. Böyle durumlarda çok hafif bir yüz gerdirme önerilebilir. Buna “mini lift” denir. Şişlikler geçtikten sonra da, dolgu, botoks, peeling gibi yöntemlerle kalan sorunlar onarılabilir.

Plastik cerrahîde sanat:

Yüzü gençleştirmek için yapılan bir plastik ameliyatın sonucunda, yüzün hem daha genç hem de doğal görünmesi gerekir. Estetik cerrahînin başarısı doğallıkla ölçülür. Oysa bazen ameliyattan sonra ortaya çıkan yüzler aşırı derecede gergin olur. Bu ölçüde gergin bir yüz oldukça tedirgin görünür. Genç insanların yüzü ne sarkıktır ne de aşırı gergindir. Kırışıksız, lekesiz, daha dolgun ve esnektir. Doğal gençliğe en yakın sonuçları elde etmek için, çöken yerleri hafifçe doldurmak, lekeleri yok etmek için biraz soymak, sarkıklığı toplamak için de nispeten germek gerekir.

Zaman geçince

Ameliyattan sonra cerrahın işi biter. Gençleşmiş, gerilmiş, bir bakıma zamanı geri çevirmiş yüzünüz artık size emanettir. Güneşten korunursanız, sigaradan ve stresten uzak durmayı başarırsanız, düzgün beslenirseniz ve uykunuza dikkat ederseniz, biraz da spor ve harekete önem verirseniz, gençleşmiş olmanın keyfini on yıl kadar sürebilirsiniz. Yüz germe ameliyatlarına genellikle elli yaşından sonra başvurulur ve on yılda bir tekrarlanır.