Stres

Belli derecede stres hayata heyecan katar ve daha etkili davranmanızı sağlar. Ayrıca iyi olmanıza engel olacak tehlikeleri ve diğer tehditleri fark etmenize de yardımcı olur.

Eğer içinde bulunduğunuz duru­mun sizi canlanmış ve mücade­leci yaptığını hissediyorsanız stresin pozitif etkilerini tecrübe ediyorsunuz demektir. Ancak fazla stres zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarınızı ters etkileyebilir.

Stresin Vucuda Etkisi

Aşırı stres vücudun belli bölgelerinde fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Büyük çoğunlukla, stres baş ağrılarına, boyun ve yüz kaslarının sıkışmasına sebep olur. Zihinsel yorgunluk iştah azalmasına sebep olabilir, mide rahatsızlıkları ve nefes darlığı ile bağırsak sendromu oluşturur.

Şiddetli stres kalp atışlarını hız­landırır ve kan basıncını yükseltir. Kronik stres yorgunluğu arttırır ve enfeksiyonlara karşı direnci azal­tarak bağışıklık sistemini etkiler.

Kaşıntı ve isilikle beraber derinin rengi solgunlaşır ve uçuk bir görünüm alır. Saç parlaklığını kaybeder ve hatta dökülmeye başlar. Buna ek olarak stres depresyona ve kesintili uyku durumlarına yol açılabilir.

Gebe kalmak isteyen kişiler için önemli olan stres her iki cinste de şehveti azaltır. Çok stresli bir kadın düzensiz yumurtlayabilir. Erkeğin spermleri önemli ölçüde azalabilir. Ayrıca stres feci bir psikolojik süreç yaratabilir. Hamile kalmak isterken kakmamanız sonuçta gebeliği daha da zorlaştıran bir stres yaratabilir. Araştırma kısırlıktan kaynaklanan stresin, hayati tehlike taşıyan kalp hastalığı ve kanser olanlarla benzer olduğunu göstermektedir.

Stresli mİsİnİz?

Yaşam tarzınız ve her gün karşı­laştığınız durumlara tepkiniz stres düzeyinizi etkileyebilir.

Çalışma hayatınızı düşünün. Örneğin eğer işten dönmeyi zor buluyor veya birkaç gün tatilde suçluluk duyuyorsanız, çok fazla stres altında olmalısınız. Rahat mı uyuyorsunuz, veya gece işinizi, ailenizi, sağlığınızı, parayı ve diğer şeyleri dert ederek uyanık mı kalıyorsunuz? Bu da stres altında olduğunuzun bir işaretidir. Stresli insanlar kendilerini kötü hisseder­ler ve hemen sinirlenmeye hazırdırlar. Hayattan zevk almak için alkol veya diğer maddelere bağımlı olabilirler.

Stresliyseniz, burada tavsiye edilen stres önleyici şeyleri uygulamayı deneyin. Eğer stres belirtiniz aşırı ise, doktorunuzla profesyonel yardım alma konusunda görüşün.

stresi azaltma

Hayatınızda stresi azaltmanın ilk adımı sebebini tanımlamaktır. Eğer işte veya evde çok çalışıyorsanız, sorumluluklarınızın bazılarını başkalarıyla paylaşmayı yada azaltmayı deneyin. Önem sırasına göre günlük işlerinizi listelemek stresinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca eğer listedeki tamamlanan her görevin üstünü çizerseniz bu size bir başarı hissi ve durumun kontrol altında olduğu hissini verecektir.

Problemlerinizi eşinizle paylaşın veya birbiriniz hakkında meraklanıyorsanız, sorunlarınızı bir aile üyesiyle, bir arkadaşla veya profesyonel bir danışmanla konuşun.

tüm bedenin gevşemesi

Sayfa 56-57’de gösterilen nefes tekniklerini acil stres önleyici olarak kullanabilirsiniz. Daha sonra vücudunuzdaki gerginliği önlemeye de yardımcı olacak aşağıdaki genel gevşeme teknikleriyle devam edin.

Günde bir kere 10 dakika gevşemeye odaklanın. Sessiz bir yer bulun ve başınızı rahat bir yere koyun. Gözlerinizi kapatın ve kendinizi rahat bir ortamda (tropik bir adada, belki de ses­sizce akan bir ırmak kenarında) düşünün. Ayak parmaklarınız­dan başlayarak vücudunuzun her bölümünü kasın ve gevşetin. 4’e kadar sayıp kasılın ve gevşeyin. Baldırlarınız, uyluklarınız ve gövdenizle başınıza doğru hareket edin ve parmaklarınızı unutmayın. Bütün kaslarınızın gevşediğinden emin oluncaya kadar ve gergin görünen bölgeler için egzersizi tekrarlayarak bu pozisyonda kalın. Aynı zamanda hayal ettiğiniz yere konsantre olun. Amaç sizi endişelendiren düşüncelerin aklınıza gelmesini engellemektir. Adanızın etrafında yürüyün, ırmağınızda yüzün. Hayalinizdeki güzel yerin seslerini duyun. Kendinizi bir sükunet hissinin üzerine koyun.