Popüler pırlanta kesimleri hakkında dünkü yazımızda en çok kullanılan iki kesim şeklini haricinde diğer kesim şekilleri pırlanta piyasasında az bulunan ama değerli olan kesim şekilleridir. Bu kesim şekilleri genel olarak çok sık kullanılmasa da pırlanta piyasasında dikkat çeken kesim modelleri arasına girmeyi başarmıştır. Bazı kesimlerde pırlanta kalitesi çok yüksek iken, bazılarında gösterişi sevmeyen ünlülerin mütevazi pırlanta modelleri ile kesimler yapılmaktadır. Bu kesim modellerine genel olarak bakacak olursak, Hollywood ünlülerinden tutun Dünya’daki çoğu yıldızın tercih ettiği kesim şekilleri olduğunu söyleyebiliriz. İşte ünlülerin en çok kullandığı pırlanta kesim modelleri;

 

 


ZÜMRÜT KESİMLİ PIRLANTALAR
Adları genel olarak dikdörtgen şeklinde kesimler olarak bilinen bu model, ünlüler içinde çok yaygındır. Bu kesim tarzının tercih edilmesine en önemli sebep, zorlu bir kesim şekli olduğundan kullanılacak pırlantanın karat değerinin ve berraklık derecesinin yüksek olması gerekliliğidir. Çünkü bu kesim tarzı dikdörtgen ile basamaklı kesim biçimi olduğundan, kullanılacak pırlantada ki problemler ve taşın kalitesindeki aksaklıkları rahatlıkla gösterecektir. Bu nedenle Angelina Jolie, Eva Longoria, Grace Kelly, Demi Moore gibi ünlü kadınların tercih ettikleri kesim şekilleri arasına girmiştir. Tercih edilecek pırlantalar en yüksek kalitede olduğu için, pırlanta piyasasında ünlü kesim modeli diye de bilinmektedir.


DAMLA KESİM PIRLANTALAR
Bu pırlanta modeli de zümrüt kesim kadar olmasa da ünlüler arasında en çok tercih edilen modeller arasında gelmektedir. Üst bölgelerinde dairesel kesimlerin yapıldığı ve iç yapısının hafif bombeli şekle sokulup yarım küre şeklinde yapılan kesim genel olarak mütevazi tercihleri olan ünlülerin en fazla kullandığı kesim şeklidir. Bu kesim şekli en fazla yüzükler de ve küpelerde tercih edilmektedir. Görünümü itibarı ile seksenli yılları seven ve o yıllardaki modaya hayran olan ünlüler bu tarz kesimleri çok sık yaptırmaktadır.  Bu kesimin pırlanta kalitesi biraz daha düşük olduğundan, gösterişi sevmeyen ünlüler için ideal olmaktadır. Anne Heathway, Victoria Beckham, Keira Knightley gibi ünlülerin sıkça tercih ettiği kesim şeklidir. Düğün ve nişanlarda abartılı bir şekilde gösterişi sevmeyen sevgilileriniz veya eşleriniz için bu kesim mükemmel bir tercihtir.

Zen Pırlanta

Zümrüt Kesim Pırlanta
Kule Kesim Pırlanta
Atasay Diamond Pırlanta
Atasay Pırlanta
Sirius Pırlanta

Dört Karatlık Pırlanta

 Bu makalemizde ise en çok kullanılan diğer pırlanta kesim modellerini inceleyeceğiz. Bilindiği üzere diğer pırlanta modellerinin hepsi üst seviye pırlanta modelleri ile yapılan kesim tarzları idi. Ancak bu son anlatacaklarımız genel olarak mütevazi tercihleri sevenler, veya gösterişten hoşlanmayan bayanlar için idealdir. Bilindiği üzere bayan pırlanta sevenleri, gösterişi seven veya sevmeyenler olarak ikiye ayırabiliriz. Özellikle ünlüler arasında gösterişi çok seven bayanlar olduğu gibi, zenginliği ile paralel olarak gösterişten hoşlanmayan ve sadeliği tercih eden ünlülerde mevcuttur. Bizde “ben gösterişi sevmiyorum” diyen bayan okuyucularımız için mütevazı ama şık pırlanta kesim şekillerini derledik.

OVAL KESİMLİ PIRLANTALAR
Günlük hayatta belki de en çok karşılaştığımız pırlanta türüdür diyebiliriz. Parmak uzunluğu ve boyuna göre farklılıklar gösteren bu pırlantalar, genel hatlarıyla parmağı daha uzun göstermeye meyillidirler. Oval kesimlerde hatlar çok belirgin olmadığından, ve pırlantanın karat derecesi ne olursa olsun matlık ve parlaklık seviyeleri alt düzeyde olduğundan çok da fazla dikkat çekici bir kesim şekli değildir. Büyüklükleri oranı ile diğer pırlantalardan biraz daha fazla olan bu kesimde, ışıltı alanları ve geçirgenlik seviyeleri çokta üst düzey değildir. Bu sebeple herkesin en çok tercih ettiği pırlanta kesim şekli olarak kullanılır. Ancak isteklere ve kuyumcunun kabiliyetine göre de, bu oval kesimlerin çok çeşitli alt şekilleri de mevcuttur. Genel olarak 4C kuralını baz alan bu kesim şeklinin hayranı ünlü Blake Lively’dir. Eğer eşiniz veya nişanlınız Blake Lively hayranı ise bu kesim sizin için en ideal seçim olacaktır.


MARKİZ KESİMLİ PIRLANTALAR
Herkesin belki de en çok sevdiği filmlerde oynamış bir yıldızı hepiniz bilirsiniz. Doksanlı yılların kadınlarının belki de en çok rol model olarak aldığı kadındır Catherine Zeta Jones. Eski kadınların benzemeyi en çok düşündüğü, ve kadın olmalarına rağmen çok çekici buldukları bu ünlü orta yaşlardaki bayan oyuncunun da yüzük tercihi markiz kesim tek taş pırlanta şeklidir. Markiz kesim pırlanta ise uçları uzatılarak oval kesime çok benzeyen bir şekille sokulur. Takıldığı parmağı toplu ve ince bir yapıya bürüyen bu kesim şeklindeki yüzüklerin, parmakları uzun ve zarif olan gelin adayları için ideal seçim olacağı kanaatindeyiz.