Doğum sonrası ağrılar neden olur ?
Hamilelik süreci kadınlar için oldukça zorlu geçen doku ay on günlük bir süredir. Bu süre zarfında anne adayının vücudunda değişiklikler meydana gelmektedir. Vücudun doğal ritmi bozulur ve anne adayı daha önce karşılaşmadığı fiziksel değişimlere maruz kalır. Tabi bazı değişiklikler olumluyken bazıları da olumsuz olur ve bunun getirilerine katlanmak da bunun cabası . 


Doğum sonrası yaşanan ağrılı ve hassas dönemlerin başında altı hafta kadar süren lohusalık dönemi gelir bu dönemde anne duygusal açıdan yoğun günler yaşar eşinin ve çevresindekilerin bu durumu bilerek duyarlı davranmaları gerekmektedir. Bir diğer ağrı ise doğumun gerçekleştiği rahimde yaşanmaktadır. Anne adayı ilk doğumunu gerçekleştirmiş ise daha fazla ağrı hissedecektir çünkü henüz bu duruma alışmamıştır. Doğumdan sonra Hematom yani kan birikmesi rahatsızlığı görülebilir bu hastalık ilk zamanlarda fark bile edilmeyebilir daha sonradan kendini gösterecektir. Bu rahatsızlık vajinal bölgede doğum esnasında oluşan yırtıklar sonucu meydana gelir bu hastalık ancak kan pıhtısına ulaşılıp temizlenerek giderilebilir. 
Doğum sonrasında görülen bir diğer ağrılı hastalık yaşanan kanamalardır. Eğer rahimde bir enfeksiyon oluşması ya da plesenta hasarından dolayı kanamalar görülür. Bu kanamalar genellikle doğumun ilk haftalarında görülür çok şiddetli olmamakla beraber sebebinin bilinmemesi annelerin sinirlerini bozabilir. Kadınların doğum sırasında aldıkları kilolar onlara fazla gelebilir bunun verdiği rahatsızlık ve kilo verme isteği de anne de çeşitli sıkıntılara yol açabilir. 
Doğum esnasında en çok dikkat edilecek noktalardan ilki de hijyenik bir ortam sağlanılmasıdır. her ne kadar güvendiğiniz bir doktorunuz varsa bile bu konuda ona ne kadar hassas olduğunuzu göstermelisiniz. Çünkü doğum esnasında kapılan bir enfeksiyon sizi doğumdan sonra da hatta ömür boyu bir hastalığa mahkum edebilir.

Anne Sütünü Arttıracak Öneriler

         İlk kez anne olanlar için bebeğini emzirmek gerçekten çok zorlu bir süreçtir. Acaba yeterince süt verebiliyor muyum, bebeğim için yeterli mi soruları sürekli sizi yer bitirir. Bu sebeple biz de hem bebeğini emziren anneler için hem de pompalayıp biberon yardımıyla besleyenler için anne sütünü arttıracak besinleri araştırıp, derledik. Keyifli okumalar. Yapılan araştırmalara göre her bünye farklı miktarda süt üretmektedir. Ancak durum ne olursa olsun vücudun ürettiği miktar, bebek için yeterli olmaktadır. Ancak yine de özellikle ilk hamilelikte düzensiz ve dengesiz beslenme veya doğru şekilde emzirememe gibi sebeplerden dolayı yeterince süt üretemeyebilirsiniz. Amerikan Pediatri Akademisinden yapılan bir açıklamaya göre vücudumuz arz-talep uygulamasında çalışmaktadır. Yani siz ne kadar çok emzirirseniz o kadar fazla süt üretimi olacaktır. Bu sebeple ilk haftalarda bebeği bol bol emzirmelisiniz. İkinci olarak bebeği yanlış şekilde emzirmek bebeğin aldığı süt miktarını azaltır.

Bu da vücudun daha az süt üretmesine yol açmaktadır. Bu sebeple bebeği doğru şekilde emzirmelisiniz. Doğru emzirmeden sonra sizin canınız yanmaz ve bebeğiniz huysuzluk yapmaz. Anne sütünü arttırmak için bir diğer yöntem ise, bebeğin ağlamasını ve acıkmasını beklemeden gün içinde sık sık emzirmek. Ayrıca bebeği emzirmek için bir saat belirleyip bu sürenin dolmasını beklemeyin. Bebeğiniz farklı zaman aralıklarında farklı miktarlarda acıkabilir. Meyve, sebze ve tahıl bakımından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Günlük aldığınız besinler arasında kalsiyum, D vitamini, protein, demir ve folik asit muhakkak bulunmalı. Bunlar anne sütünü arttıran faktörlerdir. Ayrıca susuz kalmamaya da özen gösterin. Günde en az sekiz bardak su içmeniz, ürettiğiniz süt miktarında da artış meydana getirecektir.