Doğuma müdahale

Forsepsle doğum Forseps, makas biçimindeki bir salata servis maşasını andırır. Yavaş ilerleyen ya da bebeğin oksijensiz kalması tehlikesi nedeniyle hızlandırılması .gereken bir doğumda, doğuma yardımcı olmak amacıyla bebek, zarar görmeyecek bir biçimde forsepsle kafasından tutularak çekilir.

Forseps bebeği rahimden dışarı çıkarmak için kullanılır. Bu işlem genellikle rahim ka-sıhrken ve anne de ıkınarak doğuma yardımcı olmaya çalışırken uygulanır. Özellikle ilk doğumlarda, doğumun ikinci aşamasında rahim kasılmaları çoğu kez gücünü yitirdiğinden, anne ıkınarak bebeği itse bile, böyle bir müdahale gerekebilir.
Vakum (vantuz) Bebeğin kafasına vakumla yerleştirilen bir aracın hafifçe çekilmesi doğuma yardım eder. Kafa derisi, çekiş gücünü güçlü olan kafatası köküne iletir. Kullanılan aracın, bebeğin kafa derisinde yaptığı şişkinlik kısa sürede kaybolur.

Doğumun yapay olarak başlatılması

Doktor, doğumun doğal olarak başlamasını beklemeksizin, plasenta içindeki sıvıyı akıtır. Bunun yanı sıra, çoğu kez kadına damar yoluyla damla damla verilen oksitosin çözeltisi, kasılmaları harekete geçirir. Serviksin hafifçe gerilmesiyle zarların yırtılması kadına acı verebilirse de, birçok kadın bu acıyı çok önemsememektedir. Bu müdahaleyi iz-leyen doğum tıpkı doğal doğumdaki gibidir; ancak doğumun hafif geçen birinci aşama süresi kısalır.
A Sezaryen ameliyatında, kesim yeri. A 1 7’inci yüzyılda kullanılan klasik kesim şeklidir (solda). B veya C (bikini kesimi) ise modern ameliyatlarda uygulanmaktadır.

Sezaryen

Bebeğin, karın ameliyatıyla alınması demektir. Doğum olaylarının yaklaşık yüzde sekizinde bu yöntem uygulanır. Bazen annenin sağlığını güven altına almak için uygulanırsa da, daha çok plasentanın işlevini yeterince yerine getirememesi ya da pelvisin bebeğin güvenle geçemeyeceği kadar dar olması gibi durumlarda bebeğin sağlığını güven altına almak için uygulanmaktadır. Pelvis darlığı durumları dışında, birçok kadın daha sonraki doğumlarında, bebeklerini vajen yoluyla dünyaya getirebilirler.

Bebeklerden yaklaşık yüzde üçü ters doğar. “Kalça prezantasyonunda” üç ayrı durum görülür.

Geçen yüzyılın sonlarında anestezi ve iltihap önleme yöntemleri, bulunmadan önce, sezaryen ameliyatından ancak birkaç kadın sağ çıkabiliyordu. Şimdiyse, bu ameliyat hem anne, hem de bebek için güvenlidir.