Glikolik asit peeling malzemeleri değişik formlarda satışa sunulur. En kullanışlı olanları, sıvımaske kıvamında olanlardır.

■ Glikolik asidi uygulamadan önce cilt iyi bir temizleyiciyle çok bastırmadan temizlenmelidir. Hiçbir makyaj artığı veya ter kalıntısı bırakılmamalıdır.

 

Peeling yapılacak yerler, sıyrık, kesik, tahriş gibi muhtemel irritasyonlar açısından kontrol edilmelidir.

■ Hassas bir bölge varsa, birkaç damla nötralize sıvı sürülmeli ve peeling sırasında dikkatle izlenmelidir.

■ Bütün bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra, az miktarda solüsyon bir kaba alınır, zaman ayarlayıcı çalıştırılır ve özel bir fırçayla ve homojen bir şekilde sürülmeye başlanır.

■ Uygulamaya alından başlanır. Sonra yanaklara ve sırayla yüzün alt bölümlerine sürülür. Solüsyonun dudaklara ve burun deliklerine temasından kaçınılması, bu nedenle üst dudağa ve buruna dikkatle uygulanması gerekir.

■ Solüsyon hem dikkatle hem de kısa sürede sürülmelidir. Bu işin 30-45 saniye içinde tamamlanması gerekir.

m İlk peeling seansı yaklaşık olarak 3 dakikayı geçmemelidir. Diğer seanslarda bu süre, hastanın deri tipine ve uygulama sırasındaki tepkilerine göre uzatılabilir veya kısaltılabilir.

■ Peeling süresi içinde, estetisyen veya doktor hastanın başından ayrılmamalıdır.

■ Bu arada, asidin biriktiği belli bölgelerde özellikle burun kenarlarındaki çizgiler (nasolabiyal) daha reaktif olacağından, kızarıklık dikkatle takip edilmelidir.

■ Eritem veya beyazlaşma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hastaya düzenli olarak, yanma veya başka bir rahatsızlığı olup olmadığı sorulmalıdır. Hasta bir sıkıntı belirtecek olursa, uygulamaya son verilmelidir.

m AHA peelingleri sırasında bazen kızarıklık (eritem) oluşur. Bu durumda alınacak en iyi tedbir, soğuk kompres veya buz uygulamaktır.

■ İşleme son vermek için bikarbonatı» nötralizör sprey kullanılır. Bikarbonatı» nötralizör glikolik asitle karışınca köpürür ve nötralizasyon sağlanmış olur.

Peeling tamamlandıktan sonra, nemlendirici bir maske yapılması veya hastanın yüzüne besleyici bir krem sürülmesi gerekir. Ancak bu krem içinde kesinlikle alfahidroksi asit ve retinoit bulunmaması çok önemlidir.

■ Peelingden sonraki 24 saat içinde hastanın yüzünde bir gerilme ve kızarıklık olur. Hasta hem bu konuda hem de güneşe çıkmaması gerektiği konusunda önceden bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır.

glikolik asit peeling
glikolik asit peeling

■ Hastanın, 1-4 hafta içinde ikinci seansa gelmesi önerilir.

■ Peeling seanslarının sıklığı, hastanın özel durumuna, cilt tipine ve toleransına göre kişisel olarak düzenlenir. Ancak bu süre hiçbir zaman bir haftadan daha kısa olmamalıdır.