Glikolik asit peeling malzemeleri değişik formlarda satışa sunulur. En kullanışlı olanları, sıvımaske kıvamında olanlardır.
■ Glikolik asidi uygulamadan önce cilt iyi bir temizleyiciyle çok bastırmadan temizlenmelidir. Hiçbir makyaj artığı veya ter kalıntısı bırakılmamalıdır.
■ Peeling yapılacak yerler, sıyrık, kesik, tahriş gibi muhtemel irritasyonlar açısından kontrol edilmelidir.
■ Hassas bir bölge varsa, birkaç damla nötralize sıvı sürülmeli ve peeling sırasında dikkatle izlenmelidir.
■ Bütün bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra, az miktarda solüsyon bir kaba alınır, zaman ayarlayıcı çalıştırılır ve özel bir fırçayla ve homojen bir şekilde sürülmeye başlanır.
■ Uygulamaya alından başlanır. Sonra yanaklara ve sırayla yüzün alt bölümlerine sürülür. Solüsyonun dudaklara ve burun deliklerine temasından kaçınılması, bu nedenle üst dudağa ve buruna dikkatle uygulanması gerekir.
■ Solüsyon hem dikkatle hem de kısa sürede sürülmelidir. Bu işin 30-45 saniye içinde tamamlanması gerekir.
m İlk peeling seansı yaklaşık olarak 3 dakikayı geçmemelidir. Diğer seanslarda bu süre, hastanın deri tipine ve uygulama sırasındaki tepkilerine göre uzatılabilir veya kısaltılabilir.
■ Peeling süresi içinde, estetisyen veya doktor hastanın başından ayrılmamalıdır.
■ Bu arada, asidin biriktiği belli bölgelerde özellikle burun kenarlarındaki çizgiler (nasolabiyal) daha reaktif olacağından, kızarıklık dikkatle takip edilmelidir.
■ Eritem veya beyazlaşma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hastaya düzenli olarak, yanma veya başka bir rahatsızlığı olup olmadığı sorulmalıdır. Hasta bir sıkıntı belirtecek olursa, uygulamaya son verilmelidir.
m AHA peelingleri sırasında bazen kızarıklık (eritem) oluşur. Bu durumda alınacak en iyi tedbir, soğuk kompres veya buz uygulamaktır.
■ İşleme son vermek için bikarbonatı» nötralizör sprey kullanılır. Bikarbonatı» nötralizör glikolik asitle karışınca köpürür ve nötralizasyon sağlanmış olur.
■ Peeling tamamlandıktan sonra, nemlendirici bir maske yapılması veya hastanın yüzüne besleyici bir krem sürülmesi gerekir. Ancak bu krem içinde kesinlikle alfahidroksi asit ve retinoit bulunmaması çok önemlidir.
■ Peelingden sonraki 24 saat içinde hastanın yüzünde bir gerilme ve kızarıklık olur. Hasta hem bu konuda hem de güneşe çıkmaması gerektiği konusunda önceden bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır.
■ Hastanın, 1-4 hafta içinde ikinci seansa gelmesi önerilir.
■ Peeling seanslarının sıklığı, hastanın özel durumuna, cilt tipine ve toleransına göre kişisel olarak düzenlenir. Ancak bu süre hiçbir zaman bir haftadan daha kısa olmamalıdır.