Hafif tırnak batıklarında yapılabilecek basit tedaviler

  • Ayaklarınızı ılık sabunlu su içinde dinlendirip tırnakların yumuşamasını bekleyin. Hatta mümkünse soğuyan ilk suyu döküp, yeniden ılık su hazırlayarak bu süreyi biraz uzatın Tırnaklar yumuşayınca, köşelerini temiz, ince bir havlunun ucuyla veya pamuktan yapacağınız bir fitil yardımıyla dışarı çıkarmaya çalışın. Sonra da pamukla tırnak plağı altına destek yapın. Böylece tırnağın battığı yere tekrar değmesine engel olursunuz. Uzayan tırnak yolunu buluncaya kadar, bu uygulamaya devam etmek gerekir.
  • Tırnaklarınız çok sert değilse, bu işlemi banyodan sonra da yapabilirsiniz.
  • Köşeler uzayıp kurtarıldıktan sonra tırnaklar düz olarak kesilir. Özellikle ayak tırnakları kesilirken, köşeler sürekli dışarıda tutulmalıdır.Nem kaybıÖzellikle uzun tırnaklarTedavisi
  • Gevrek tırnaklara semptomatik tedavi uygulanır. Eller suya çok fazla sokulmamalıdır. Tırnaklar kısa kesilmeli, geceleri gliserinli preparatlar kullanılmalıdır.
  • Uzatılan tırnaklarda, uzun kısımların her iki yüzeyi de atmosfere maruz kaldığından, bu tırnaklar daha kuru ve gevrek olurlar. Sık sık ıslanıp sonra kuruyan tırnakların su içeriği de sürekli değişir. Bu iki etken bir araya gelince, uzun tırnaklar çok daha kolay çatlar ve kırılır.
  • Bir tırnağın karakteri, su içeriğine bağlı olarak önemli farklar gösterir. Normal bir tırnakta yaklaşık olarak yüzde 18 oranında su bulunur. Eller uzun süre suda tutulduğunda, tırnaklar nem kaybeder, içindeki su hacmi azalan tırnak, gevrek bir karakter alır ve kolayca kırılır.
  • Tırnaklar batmaya meyilli olduğu sürece, geniş ayakkabılar giyilmelidir.

İlaçlara bağlı tırnak bozuklukları

Kullanılan muhtelif ilaçlar, tırnakları çok etkiler. Tırnağın kısmen veya tamamen kaybına bile yol açabilir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak tırnakta yumuşama, düşme, beyaz ve kahverengi bantlar görülür. Bu tip sorunlarla karşılaşan bir hastanın, kullandığı ilaçları gözden geçirmesi gerekir.

Tırnaklarda tabakalarıma (lameller distrofi)

Tırnakların serbest kenarları tabakalar halinde kalkar. Sorunun başlangıcı bazen bir travmaya bağlanabilir, ama en önemli neden, gene tırnakların sık sık ıslanması, kuruması ve bu arada su kaybetmesidir. Yaz aylarında kışa oranla daha sık görülür. Tırnak cilaları, cila çıkarıcılar ve aşırı manikür de etyolojik nedenler arasında yer alır.

Hastalara ellerini sık sık suya sokmaktan kaçınmaları önerilir. Ayrıca bu durumda tırnak cilaları kesinlikle kullanılmamalıdır. Bazı doktorlar kalsiyum alınmasını tavsiye ederler. Ancak bunun fazla bir etkisi yoktur. En etkili tedavi, haricen gliserinli preparatlar kullanarak, tırnağı nemlendirmektir.

Tırnak yeme (onikofaji) – tırnak koparma (onikotillomaııi) Birçok insan yetişkin yaşlarında bile tırnaklarını kemirir. Bu çok yaygın bir davranış bozukluğudur. Gerilimli zamanlarda artar. Sürekli kemirilen tırnaklar çok kısa ve düzensiz olur, parmak uçlarının biçimi bozulur.

Sık rastlanan bir başka tırnak “tik”i de, aynı elin bir tırnağıyla diğer tırnaklardan biriyle oynamak veya tırnağın çeşitli yerlerini diğer tırnaklarla koparmaktır. Bu alışkanlıklar sonucunda tırnak yapısı değişir, deforme olur.

beslenme-ve-tirnak

Şeytantırnağı

Şeytantırnağı daha ziyade tırnak yiyenlerde görülür. Nedeni bazen küçük travmalar da olabilir. Genellikle ağrılıdır.

Şeytantırnakları sivri uçlu ve küçük bir makasla dibinden kesilecek olursa, sıkıntı ortadan kalkar. Enfeksiyon görülürse, antiseptik bir madde uygulanması gerekir.

Beau çizgileri

Beau çizgileri, şiddetli akut hastalıkların ardından, tırnakların üzerinde çöküntü halinde derin, enine (transvers) çizgilerin ortaya çıkmasıdır.

Kızamık, kızıl, kabakulak, pnömoni, tifüs, grip gibi hastalıklardan sonra, beau çizgilerinin görülmesi tipiktir. Bazen stres ve bazı ilaçlar da buna yol açabilir. Bu hastalıklar tırnağın büyümesini geçici olarak etkiler ve beau çizgilerine yol açarlar.

Beau çizgilerinin özelliği, bütün tırnaklarda aynı anda olmasıdır. Bazen tırnaklar düşebilir. Ancak zamanla yeniden uzar ve 4-6 ay içinde görüntü normale döner.

Yaşlı tırnağı

Bu tabloda tırnaklar matlaşır ve boyuna (longitudinal) kabuksu sırtlar oluşur. Tırnak sarı, yeşil ve gri tonları arasındadır. Tırnak kalınlığı ince veya normal olabilir, ancak uzama hızı azalır ve hastalık tabakalar halinde yayılma eğilimi gösterir.