Saç rengini açmak!

Bu konuyu mercek altına alacak olursak…

İki ayrı işlemden oluşan saç boyama tekniğinde, saç önce açık bir renge dönüştürülür, daha sonra kalıcı boyayla istenen renge boyanır. Esasında, saç önce renksizleştirilir (dekolore edilir). Bu saçın yapısını değiştiren ve fakirleştiren bir dönüşümdür. Bu nedenle, saçın renginin kimyasal yollarla açılması, saç boyama tekniğinde ve kozmetik sektöründe tartışılan bir uygulamadır.

Saçın gerçek rengini veren melanin pigmentleri, oksidan maddelerle kolayca açılır. Saç boyama işlemi, oksidanlı alkali uygulama olarak kabul edilir. Renk açılmasında etkin olan ana madde “hidrojen peroksit”tir. Bu madde, saçtaki keratinde mevcut olan oksijenin serbest kalmasını sağlar. Saçta ne kadar çok oksijen serbest kalırsa, rengi o ölçüde açılır.

Rengi kimyasal yolla açılmadan önce, saçı yıkamayıp biraz yağlı bırakmak gerekir. Deri üzerinde birikmiş olan sebum, saçı güçlü kimyasal maddelere karşı bir ölçüde korur.

Saçların rengini kimyasal yolla açmak, son derece zararlıdır. Bu işlem sonucunda her saç telinde yüzde 2 veya yüzde 3 oranında zayıflama olur. Saç zayıfladığı için çok daha kolay kırılır, gözenekleri artar ve daha çok su emer. Bütün bunlar saçların kurumasına yol açar.

Örneğin doğal saç rengi siyah olan bir insan, listedeki renk aşamalarından geçerek, sonunda sarışın olabilir. Ancak, saçların rengini açmak için kulanılan saç toniği ne kadar kuvvetli olursa, saçı da o ölçüde yıpratır.

Doğal kızıl saç, özel bir durumdur

Kızıl saçlarda keratine zarar vermeden saç rengini açacak bir formül bulmak çok zordur.

Röfle

Röfleyle saçın yalnızca istenen tutamlan boyanır. Saç uçlarındaki rengi açmak için özel küçük delikli başlıklar kullanılır. Saç telleri bu deliklerden dışarı çekilir ve işlem yapılır. Paket röfle, tarak röfle, balyaj gibi değişik teknikleri vardır.

saç açma

Saçın yıpranması

İki aşamada saç boyama, saçlar için en zararlı işlemdir. Kimyasal maddeyle rengi açılan saçlar son derece gözenekli bir hale gelir; uçları kırılır, kolay açılmaz. Bu kadar yıpranan saçlarda kremler de pek işe yaramaz. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey, saçın yıpranmış kısmını kestirmek ve tekrar uzamasını beklemektir.

Saçların rengi açıldıktan sonra, kökten gelen saçlar doğal renginde çıkmaya devam eder. Saçların yeniden boyanması için yeni saçların tekrar aynı işlemden geçmesi gerekir.

Yeniden boya yaptırmayı göze alamayan kişilere, daha kısa bir saç modelini tercih etmeleri veya saçları uzayıncaya kadar peruk kullanmaları önerilebilir. Başka bir çözüm Başarılı bir perma veya biyoform yaptırmak için birkaç püf noktası

Saçlar bigudilere sarılırken fazla gerilmemelidir. Yani sıkı sarılmamalıdır. Gerilme saçların kırılmasına yol açar.

Kısa saçların bigudinin etrafını bir kez dönmesi yeterlidir.

Saça verilen dalgalar, losyon yoğunluğuyla değil, saçın sarıldığı bigudinin çapıyla ilgilidir. Daha kuvvetli losyonlar, saçı daha fazla yıpratmaktan başka bir işe yaramaz.

Uygulama tüm saça yapılmadan önce bir tutam saçta deneme yapılması gerekir.

Kimyasal maddenin saçta kalacağı süre hassasiyetle ayarlanmalıdır. Kimyasal maddeler saçta yeterli süreden bir dakika bile fazla tutulmamalıdır. Çünkü saçın kırılmasına yol açar.

Daha önce para fenilenediamin içeren bir kalıcı boya kullanılmışsa perma yapılırken saç rengi açılabilir.

Saçta dalga oluşmasını sağlayan kimyasal losyonların (Tioglikolat içerenler) kontakt dermatite yol açabildiği bilinmektedir.

Haricen Tretinoin kullanan hastaların cildi, kimyasallarla temas ettiğinde, tahriş olabilir.