Adet düzeni normal şartlarda 28 günlük bir döngüden oluşur. Adet düzensizliği kanamanın miktarında, adetlerin sıklığında ve her ay olan tarihten farklı olmasıdır. Adet döneminin 21 günden az olması 35 günden fazla olması ya da adet gününüzün 2 günden az olup 7 günden fazla olması doğrultusunda adet düzensizliği teşhisi konulabilir böyle durumlarda bir hekime görünmelisiniz. Kadınların yumurtalıklarında bulunan yumurta hücreleri vardır. Her ay olgunlaşmış bir yumurta hücresi dışarı atılır. Buna yumurtlama denir. Yumurta kanallarından bir tanesi yumurta hücresini rahme taşıma görevini yapar. Bu döngüde her ay kadının rahmi hamileliğe hazırlanır. Rahmin mukozası gittikçe kalınlaşır bu durum yumurta hücresi için yuva işlemini görür.
İlk adet kanaması ;
Genellikle kızlar 11 ila 15 yaş aralığında doğurgan olur. Bir kız ilk yumurtlama döneminin ardından doğurgandır. İlk adet kanamasından önce ilk cinsel birleşmede bile hamile kalması mümkündür.
Yaşadığınız adet düzensizliği birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Çeşitli hastalıklar; rahim-yumurtalık hastalıkları, over sendromu, polikistik, troid hastalığı gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu tür hastalıklarla karşılaştığınız takdirde mutlaka tedavi edilmeli ve önemsenmelidir.
Ağrılı adet görme ( Dismenore )
Adet sürecinde ağrı hissedilmesine ” dismenore ” denir. Ağrı genelde adet başlamadan bir öncesinden başlar sancısı alt karın bölgesine yayılmış olup, bel sırt ve bacaklara da yayılabiliyor. Adetin ilk günleri çok ağrılı ve sancılı geçer genelde en fazla 2-3 gün sürer. Adet sancısı yaşanan günlerde kadınlar aynı zamanda baş ağrısı, mide bulantısı, kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklarda
yaşayabilir.
Dismenore’nin bazı sebepleri;
- Rahim tümörleri
- Rahim iltihabı
- Rahim ağzında darlık
Rahmin en iç tabakasının rahmin dış tabakalarında veya rahim dışı bir bölgede de bulunması adet sancısı ile yumurtlama arasında yakın bir ilişki vardır.
Sancılar için kullanılan ağrı kesicilere cevap vermeyen durumlarda doğum kontrol hapları ile yumurtlamanın ortadan kaldırılması, adet sancısını da ortadan kaldırabilir. Eğer bu tedavi yöntemi etkili olmuyorsa daha detaylı bir inceleme gerekiyor. Bir hekim tarafından laparoskopi adı verilen yöntemle karın boşluğu incelenir. Bu tedavide genellikle endometriozis saptanır ve tedavi yöntemi farklıdır.