Aylardır diyet programınıza harfiyen uyuyorsunuz, yürüyüşlerinizi düzenli olarak yapıyorsunuz, gece yemelerini de kestiniz, tatlının tadını bile hatırlamıyorsunuz. Fakat yine de tartıya çıktığınızda ibre sadece birkaç yüz gram mı oynuyor? O zaman kilo verememenizin altında başka sağlık sorunlarınız yatıyor olabilir.
Aslında en doğru olan bir diyet programına girmeden önce dahiliye uzmanları başta olmak üzere pek çok doktorun kontrolünden geçmek, gerekli test ve tetkikleri yaptırmak ve bir sağlık probleminizin olup olmadığını tespit etmek olacaktır. Fakat ülkemizde bu bilinç henüz her kesime sıçramadığı için genelde hiçbir test yapmadan direk diyete başlamayı daha uygun buluyoruz.
Eğer sizlerde her şeye rağmen kilo vermede zorluk çekiyorsanız bakın bunun altında hangi sebepler yatıyor olabilir:
Tiroid beziniz yeteri miktarda tiroid hormonu salgılamıyorsa kilo vermeniz zorlaşacak aksine daha rahat kilo alacaksınızdır.
Polikistik over sendromunuz olabilir. Yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalık olan polikistik over sendromu olan bayanların büyük bir çoğunluğunda kilo problemi vardır. Diyet yaptıkları halde kilo verememenizin altında yatan nedenlerden biri bu olabilir.
İnsülin, enerji için gerekli glukozun kullanılmasını sağlayan ve pankreas tarafından üretilen bir hormondur. İnsülin direnci ise vücudun normal seyrinde üreteceği insülini bloke eden bir durumdur. Eğer sizin insülin direnciniz varsa kilo vermeniz oldukça zorlaşacaktır.
Vücudumuzun ürettiği doğal ve en güçlü antioksidan özelliği olan D vitamininin eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışmadığı için D vitamini eksikliğiniz varsa yine kilo vermeniz zorlaşacaktır.
Kullandığınız antidepresan veya diğer ilaçlarınız kilo direncine neden o kilo almanızı kolaylaştıracaktır. Antidepresanların olumlu etkilerinin yanında pek yan etkileri de bulunmaktadır. Kilo alımı da en bilinen yan etkilerindendir.
Metabolizma hızınız yavaş çalışıyor olabilir. Her insanın metabolizma hızı yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına göre değiştiği gibi hormonlar, hastalıklar, menopoz gibi gibi faktörlerde metabolizma hızı üzerinde önemli bir etkindir. Metabolizma hızınızı artıracak önemler alarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Gizli şekeriniz olabilir. Gizli şeker; şeker oluşmadan önceki safhaya denmektedir. Gizli şekeri olan kişilerde sadece açlık kan şekeri yüksek olmakta bir kısmında ise toklu kan şekeri yüksek olmaktadır. Bunların temelinde insülin hormonunun sağlıklı çalışmaması, genetik faktörler ve çevresel faktörler de rol almaktadır.