KARPUZUN FAYDALARI
Buram buram yaz sıcağında susadığımızda da acıktığımızda da karpuzun hayalini kurarız. Çünkü karpuzun yüzde 95’i su. Bu nedenle de hem vücudumuzun su kaybını karşılıyor, hem susuzluğumuzu gideriyor. Sıcak havalarda terle birlikte vücuttan atılan su ve mineral kaybını karşılıyor. Sadece bu kadar mı? Elbette değil. Karpuz, sanki dünyanın en güzel tatlarından yoğrulmuş bir ilaç gibi.
İnanması zor ama karpuz, kabakgillerin bir alt grubu. Çok fazla türü var. Çekirdekli, çekirdeksiz, uzun, yuvarlak, oval, silindirik karpuzlar… Hatta küp formunda bile yetiştirilmeye çalışıldı.
Afrika bitkisi ama uzun sıcak iklime sahip her yerde yetişiyor. Tarlaların en fazla güneş gören ve en sıcak olan yeri karpuza ayrılıyor. Türkiye’de her yıl 4 milyon tona yakın karpuz üretiliyor. Çukurova, Diyarbakır, izmir, Edirne, Mardin, Antalya, Urfa, Tekirdağ, Bursa, istanbul, Ankara, Balıkesir önemli karpuz üreticisi şehirler. Üretimi bu kadar yaygın olan karpuzun, sofralarımızda- ki yeri de vazgeçilmez. Geleneksel atıştırmalıklarımızın listesini yaptığımızda, ilk sıralarda karpuz-peynir-ekmek üçlüsünü saymaz mıyız? Ancak taze olarak tüketilmesinin yanı sıra ülkemizde karpuzun kabuklan da kullanılıyor. Özellikle Akdeniz bölgesinde karpuz kabuğundan çeşitli tatlılar ve reçeller yapılıyor.
KARPUZU AÇ KARNINA YEMELİYİZ
Uzmanlar yaz aylarında bol bol karpuz yenilmesini öneriyor. Neden derseniz, liste hayli uzun… Karpuz, besin değeri açısından çok zengin bir meyve. 100 gram dilimlenmiş karpuz, 26 kalori, 0.5 gram protein, 0.3 gram lif, O kolesterol, 10 miligram fosfor, 7 miligram kalsiyum, 0.5 miligram demir, 320 miligram potasyum, 590 IU A vitamini ve 7 miligram C vitamini içeriyor. Karpuzun yüzde 951 su. Yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olduğu için temizleyicilik özelliği taşıyor. Böbrekleri çalıştırıyor ve idrar söktürüyor. Karpuz yedikten sonra sık tuvalete gidildiği için, atık maddelerin vücuttan daha sık dışarı atılmasını sağlıyor. Ancak uzmanlar karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için mide boşken tüketilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Karpuz, içerdiği “likopen” maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruyor. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesi. Karpuzun içeriği ise zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engelliyor.
Karpuz yoğun olarak içerdiği B ve C vitamini etkisiyle de bir zindelik ve enerji deposu.
İçerdiği A vitamini sayesinde cildi güneşin zararlı etkilerinden korur, pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlarken, sıcakta terle birlikte vücuttan atılan potasyum kaybı nedeniyle ortaya çıkan tansiyon düzensizliğini de içeriğindeki potasyum mineraliyle dengeliyor. Uzmanlar, yağ ve kolesterol içermemesi ve kalorisinin düşük olması nedeniyle yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun sık sık sofralarımızda yer almasında hiçbir sakınca görmüyor, aksine faydalı buluyor. Ancak karpuzun olgunlaşmış halde tüketilmesi öneriliyor. Bir başka öneri de zamanlamayla ilgili. Uzmanlar karpuzdan en yüksek faydayı aç karnına ve çekirdekleriyle yiyerek sağlayabileceğimizi belirtiyor. Yemekten hemen sonra yenen karpuz sindirimi zorlaştırıyor.
KARPUZ NASIL SEÇİLMELİ?
Lezzeti ve nimetlerinden yararlanabilmemiz için olgunlaşmış karpuz seçmeliyiz. Güzel bir karpuz seçiminin kriterleri çok kolay. Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil, mat olmasına dikkat etmeliyiz. Tırnağımızla hafifçe kazıdığımızda yeşil kısmının kolayca çıkması gerekiyor. Karpuzun toprağa oturan kısmı da beyaz veya yeşil değil açık sarı olmalı. Eğer kesmece karpuz alacaksak, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah olup olmadığına bakmalıyız,
Hiçbir alıntı yapmadan yayınladığınız yazımı kaldırmanızı rica ediyorum.
yazınızın yayınlandığı kitap veya web site simi verebilirmisiniz?