Gebeliğin erken dönemlerinde bulantı ve kusmayı önlemek için en iyi yollardan biri sık ve azar azar yemektir. Yemek aralarında alınabilecek en uygun besinler süt ve tatlı bisküvilerdir. Yemekler de az miktarda ve hafif olmalıdır. Gebe bir kadın, gece yatmadan önce hafif bir akşam yemeği yemeli, sabah uyanınca içmek ve yemek için başucunda bir bardak sütle bisküvi bulundurmalıdır. Sabahları yataktan yavaş yavaş kalkmalı ve eğer işe gidiyorsa kahvaltısını acele yememelidir.
Gebeliğin ileri dönemlerinde mide ekşimesinden yakınan bir kadın da çok hafif bir akşam yemeği yemeli, midesini biraz süt dışında başka hiçbir şeyle dol-durmamalı, ayrıca doktorunun verdiği ilaçları kullanmalıdır.
Bazı kadınlarda aşırı yeme ve şişmanlama bir sorun yaratabilir. Bulantı ya da mide ekşimesini önlemek için sık sık birşey yemek ya da aşermek bu duruma yol açabilmektedir. Bazen de kadın sıkıntı, yalnızlık, birtakım tasalar yüzünden ya da evde her zamankinden daha fazla oturmak zorunda kaldığı için aşırı yiyebilir. Yeme isteği karşı koyulamayacak dereceye varan bir kadın çiğ havuç, kereviz ya da elma yemeyi deneyebilir.
• Yemek yerken gevşemeye çalışılmalıdır. Yemek ağır ağır yenmeli ve lokmalar iyice çiğnen melidir. Belli saatlerde yemek yiyen kadınlar az yemeyi, zamanlı zamansız atıştıran’kadınlardan daha kolaylıkla başarırlar. Ancak, yalnızca yemeklerde miktarları azaltmak da pek işe yaramayabilir; çünkü böylece kadının biraz sonra daha çok şey yemesine yol açabilir.
► Bu yemekler ekonomiktir, hazırlanmaları kolaydır ve . dengeli bir diyet için gerekli bütün besinleri içermektedir. Birçok kadının doğumdan 1 -1,5 ay öncesine kadar çalıştıkları düşünülerek düzenlenmiş bir diyet önerilmektedir. Dolayısıyla çalışan kadınlar için, pazartesi ve cuma arasındaki günlerde genellikle bir önceki akşamdan kalan yemeklerin değerlendirilmesi ve yiyeceklerin işe giderken taşınabilecek çeşitten olması göz önünde bulundurulmuştur.
Kabızlık
Seyrek ve güç dışkılama oldukça sık rastlanan, rahatsız edici bir durumdur. Dışkılama sırasında zorlama sonucu basur gibi durumlar şiddetlenebilir; sert dışkı anüste çatlaklara ve sonucunda kanama ve acıya yol açabilir. Bazı kadınlar demir tabletlerinin kabızlık yaptığını sanırlarsa da, bu oldukça yanlış bir ka-
nıdır. Doğru olsa bile, demir, kansızlığın önlenmesi yönünden çok önemlidir. Bu nedenle demir tabletlerini kesmeden diyetteki besinleri ayarlayarak kabızlık önlenebilir. Zaten bulantı sorunu ortadan kalkar kalkmaz, diyette gerekli değişiklikler de yapılabilir. Aşırı müshil kullanımına başvurmak, normal bağır-
sak çalışmasını azaltarak bağırsaklarda tembellik ve müshile bağımlılık yaratır. Gebe kadın düzenli bir bağırsak çalışması geliştirmeye çalışmalıdır.
Aşırı sıvı içilmesi sonucunda, bağırsaklarda emilim azalır. Sabahları uyanınca bir bardak soğuk su içmek çoğu kez bağırsak çalışmasını harekete geçirir.
Sebze, taze ve kuru meyve, kepekli ekmek, meyve kompostoları gibi yiyeceklerin hepsi bağırsaklarda hareket sağlar. Doğal kepek, yemeğin üzerine serpilerek, muhallebi ya da yoğurda karıştırılarak yenebilir. Ancak, aşırı kepek yemek bazı kimselerde gaz ve karın ağrısına da yol açabilmektedir.