Doğum izni ne zaman başlar?doğuma hazırlıklar

Yasal doğum izni İş Yasasına göre doğumdan 6 hafta önce, Devlet Memurları Yasasına göre de 21 gün önce başlar. Gebeliğin bu dönemi kadının yorul-mamasını ve daha çok dinlenmesini gerektiren bir dönemdir. Bu süre içinde kadın öğleden sonraları uzanmalı ve geceleri geç yatmaktan kaçınmalıdır. Otururken her zaman bacaklarını uzatarak bir yere dayamalı ve hiçbir zaman yalnız başına ağır eşya taşımaya kalkmamalıdır.

Bu dönemde kadın yalnızlık ve sıkıntı duyabilir. Çalıştığı işyerine haftada birkaç kere telefon ederek arkadaşlarıyla ilişkisini sürdürmesi iyi olur. Bu ayrıca arkadaşlarının bebekleriyle ve küçük çocuklarla ilgilenmesi için de uygun bir zamandır.

Gebeliğin son üç ayı, doğum ve bebekle ilgili son hazırlıkları  tamamlama dönemidir. Yapılacak çok şey olmakla birlikte,aşırı yorulmamaya dikkat etmek de önemlidir. Kadının yeterince dinlenmesi şarttır.

Alışveriş

Bu dönemde evde bol bol konserve ve paketlenmiş besinler, hiç değilse kolay hazırlanan yiyecekler bulundurmak doğru olur; çünkü bebek dünyaya gelince, ilk bir iki ay içinde kadının yemek hazırlamak için pek az bir zamanı kalacaktır. Bu yüzden, evde kolay hazırlanan yiyeceklerin bulunması, kadın için çok yararlı olur. Ayrıca, bebeği olan bir kadının sık sık alışverişe çıkmak içinden gelmeyecektir; hele evde yalnızsa, dışarı çıktığı zaman bebeği de götürmek zorunda kalacaktır.

Bebek için hazırlık

Bebeğin odası ve giyecekleri çok önceden hazırlanmalıdır. Bu işler son dakikaya bırakılırsa, beklenmeyen olaylar sonucu zamanında yetiştirilemeyebilir. Doğum olaylarının yaklaşık olarak yarısında sancılar beklenen tarihten önceki iki hafta içinde ve birkaçında daha da erken başlar. Dolayısıyla, kadın hastaneye sandığından daha erken bir tarihte gitmek zorunda kalarak bu yüzden son hazırlıkları ta-mamlayamayabilir.

Bebek için gerekli öteberi doğumdan bir süre önce hastaneye götürülebilecek gibi bir bavula yerleştirilmelidir.

1. İç ve dış zıbın.

2. Kundak takımı.

3. Baş için tülbent.

‘4. İki adet muşamba.

5. Göbek bağı için tülbent.

6. Ağzın temizliği için tülbent mendiller.

7. Yumuşak bir çocuk battaniyesi.

8. Çocuk pudrası.

9. Çocuğu kurulamak için uygun boyda bir tülbent ve havlu.

  • Bebeğin sağlığını kontrol etmek için bazen 24-saat idrarının toplanması gerekebilir. Hastanelerde, bu amaçla kullanılan özel araçlar vardır.