Önce, ailenin büyükleri veya çocuğun ebeveyni, yavruları için güzel bir isim ararlar ve tesbit ederler. Çünkü, Şanlı Peygamberimiz, müslümanlara, çocuklarına güzel bir isim koymayı emir ve tavsiye buyurmuşlardır.
Güzel isim hangisidir? Güzel isim, çirkin imajlar vermeyen, küfür, şirk ve ahlâksızlık kokusu taşımayan, çocuğu örnek davranışlara ve faziletlere sevk edici, hem kendinin, hem cemiyetinin sevebileceği bir addır. Şanlı Peygamberimizin adları, diğer peygamber adları, erkek ve kadın sahabi adları, İslâm’a hizmette ün yapmış kahramanların adları, kısaca faziletli erkek ve kadın adları, Kur’ân-ı Kerîm’de geçen bütün güzel motifler… güzel isimlerdir.
Çocuklara kâfir adları konmaz.
Yetişkinler unutmamalıdırlar ki, çocuklar ve gençler, şahsiyetlerini kurarlarken, örnek insanlar ararlar. Psikoloji’de buna “kendini benzetme” (identification) mekanizması denir. Çocuklara öyle isimler verilmelidir ki, bu isimler, onlara iyi ve başarılı işler yapmada ve İslâm’a hizmette yol gösterici olsun.
Ebeveyn veya aile büyüğü, tesbit edilen ismi, bir merasim ile hem bebeğe ve hem cemiyete duyurur. Bu merasim şöyle yapılır: Ad koyacak kişi, bebeği kucağına alır, birlikte yüzlerini Kıble’ye döndürürler; bu esnada “ad koyacak kişi”, normal sesle, bebeğin sağ kulağına “ezan” okur, sonra sol kulağına “kâ- met” okur. Bunu takiben, bebeğin ismi yüksek sesle duyurulur. Hayır dualar edilir. Ebeveyn, gönlünden kopan bir miktarı sadaka eder.
İslâm’da kız olsun, erkek olsun, doğan her çocuk için, Allah’a hamd ve şükür etmek ve Şanlı Peygamber’in sünnetine uymak gerekir. Hangi evlâdları daha hayırlı olacağını, sadece Allah bilir.
Bugün, az da olsa, bazı cemiyetlerde, kız çocuklarının doğuşu karşısında, bazı çirkin tavırlara rastlanabiliyorsa, bu, tamamı ile cehaletin mahsülüdür. Hele hele, İslâm cemiyetlerinde bu gibi tavırların asla yeri yoktur.
İslâmiyet, ister kız olsun, ister erkek olsun, bütün çocukları sevmeyi ve onlara adalet ile muamele etmeyi emreder.