Psikolojik gelişim
Bebek isteklerini ağlama yoluyla dile getirir.Ağlaması çoğunlukla acıktığına ya ila susadığına işaret eder, ama ağlama karın ağrısı, pişik gibi nedenlerden de ileri gelebilir Sıcaktan ve soğuktan, bezinin ıslanmasından rahatsız olduğu, ya da yalnızca canı sıkılarak ilgi istediği için ağlıyor da olabilir.
Özellikle uyuyacağı zaman kısa bir şiire ağlaması oldukça olağandır. Bebek kendi haline bırakıldığı zaman ağlaması on dakika dan daha uzun sürerse, bir rahatsızlığı var demektir. Anne kısa sürede, rahatsızlığı dile getiren bu ağlamaları, diğerlerinden ayır mayı öğrenir ve nedenini bulmaya çalışır. Sorunun ne olduğunu anlamak için onu ye niden kucağa almak iyi olur. Bir süre okşamak ya da birkaç dakika daha emzirmek be beği yatıştırabilir. Ufak bebeklerde “şımartma” sorunu yoktur. Ağladıkları zaman uzun süre aldırış edilmeyen bebeklerin, bir yıl sonraki incelemelerde mutsuz ve keyifsiz oldukları saptanmaktadır.
Bebeklerin yatıştırılmaları akşamları saat 6.00 ile 10.00 arasında daha da güçleşir. Bazen tıpkı karın ağrısı çekerken yaptıkları gibi, bacaklarını karınlarına çekerek bağırırlar. Bu nöbetler genellikle üç ay içinde geçer. Akşamları baş gösteren bu ağlama nöbetlerinin nedeni bilinmemekle birlikte, bebeğe bolca sıvı içirilmesi yararlı olabilmekledir. Genellikle, annenin günlük programını düzenlerken, bu saatlere yapacak fazla iş bırakmaması bir çözüm yolu olabilir. Çoğunlukla bu saatlerde baba da eve döner ve bebeği kucağına alıp odada aşağı yukarı yürüyerek yatıştırmada bir uzman kesilir. Bu sorunun sonsuza kadar sürmeyeceği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Yine de, bu “akşam oyalamaları” bebeğin daha ileri donemlerde yumuşak yöntemlerle vazgeçirilmesi gerekli bir alışkanlık haline gelebilir.
A İlk günlerde bile bebekler, gösterilen ilgiye sanıldığından da ha çok cevap verirler.
▼ Gözgöze kurulun ilişki, anneyle bebek arasında bir bağ kurulmasını sağlar. Bebek kendisine yöneltilen konuşma ve okşamalara cevap verir.