kalıcı epilasyon 2

 

Tüylenme nedenleri geçiciyse

Örneğin hamilelikte, hormon bozukluklarında ve kortizon tedavileri sırasında veya bazı ilaçların etkisiyle vücutta tüylenme artar. Daha doğrusu, tüylerin dönemlerinde (sikluslarında) değişiklikler oluşur ve ayva tüyü olarak bildiğimiz ince tüyler, kalınlaşıp sertleşirler. Tüylenmesi bu nedenlerle artmış olan kadınlarda, hormonal dengesizliğin tedavi edilmesi, sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırabilir ve kalıcı epilasyona gereksinimi azaltabilir.

Kortizon kullanımına bağlı olarak artan tüylenme vakaları, bu ilaçların kesilmesinden sonra normale döner. Ancak uzun süreli kortizon tedavilerinde kıllanma bazen çok rahatsız edici boyutlara varabilir. Böyle durumlarda kalıcı epilasyonu ertelemeye gerek yoktur.

Erkeklerde kıllanma Trans seksüeller genellikle tüm vücut tüylerinden arınmak isterler. Bu nedenle epilasyon için estetik merkezlerine çok sık başvururlar. Erkek kıllanmasının nedeni testesteron

hormonudur. Transseksüellerde bu hormonun seviyesi diğer erkeklerden farklı değildir. Sonuç olarak, onların sorunu hormonal kökenlidir. Bu durumda epilasyonun yanı sıra testesteronu azaltan ilaçlar ve kadınlık hormonu alınması gerekir. Dikkatle takip edilecek bir hormon tedavisiyle toplam tüy sayısında değişiklik olmaz, ama tüylenme dönemlerinde değişiklik meydana gelir. Tüyler daha ince, daha yavaş ve daha zayıf çıkmaya başlar. Bu durum epilasyon süresi boyunca (bazen 2-3 yıl sürer) hastayı rahatlatır.

Deneyimli bir estetisyen, bu gibi durumlarda, hastanın kalıcı epilasyonun yanı sıra tıbbî tedavi görmesi gerektiğini bilir ve hastayı ona göre yönlendirir.

Aşırı tüylenme ve erkeklik hormonu

Her kadında az miktarda erkeklik hormonu, her erkekte de az miktarda kadınlık hormonu bulunur. Vücudunda aşırı tüylenme olan kadın hastaların, epilasyondan önce ortalama 4 ay süreyle testesteronu azaltan ilaçlarla, tedavi edilmesi tercih edilir. Böylece ayva tüylerinin büyük kısmı veya tamamı incelerek eski hallerine döner ve epilasyon sadece terminal kıllara uygulanır. Bu şekilde daha hızlı ve daha kalıcı sonuçlar alınır. Ancak hasta acele ediyorsa, tedavi ve epilasyon aynı zamanda başlatılabilir.

Hormon tedavisi kesildiğinde, ayva tüylerinde yeniden kalınlaşma görülebilir. Bu durumda hastanın morali bozulsa da epilasyondan ümit kesmeye gerek yoktur. Sorun sadece tedavi süresinin uzamasıdır.

kalıcı epilasyon 2

Kalıcı epilasyon yapılmaması gereken özel durumlar

Kalıcı epilasyon yaptırmak isteyen bir kişi estetik merkezine başvurduğunda, ona bir dosya açılır. Sağlık durumu ve bünyesinin özellikleri ayrıntılı olarak belirlenir, kıllanma nedenleri araştırılır. Bazı özel durumlarda, kalıcı epilasyon yapılmaz veya ertelenir. Hormonal bir sorun teşhis edilirse, epilasyonla beraber hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Kalıcı epilasyon (iğneli, lazer veya foto epilasyonları) yapılması sakıncalı olan durumlar;

■ Kalbinde pil olan kişilere,

■ Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilere,

■ Ağır şeker hastalanna epilasyon sakıncalı olabilir.

■ Ateşli bir hastalık geçiriliyorsa, epilasyon ertelenir.

■ Dudakta uçuk olduğunda, bıyık epilasyonu yapılmaz.

■ Aktif akneli bölgelere elektrikli epilasyon uygulanmaz.

■ Tüylü benlerin epilasyonu tartışma konusudur.

■ Yukarıdaki koşullara ilaveten, kısa bir süre önce güneş ışınlarına maruz kalmış kişilere, lazer veya foto epilasyon yapılmaz.