Yaşamın tüm güzelliği insanın sağlığıyla beraber vardır. Sağ­lıksız bir insan ister zayıf, is­ter şişman mutlaka sorunları olan bir kişidir. Yeme alışkan­lıklarının insan ömrünün her döneminde önemi büyüktür. Genç yaşlarda sadece kiloya önem verilir oysa ileriki yaşlarda çıkacak sorun­ların temelinde özellikle gençlik yıllarında fazla tüketilen gıdaların fonksiyonu büyüktür.

Sizler için günlük hayatımızda sağlığımızı etki­leyen fakat farkında olmadığımız küçük ayrıntı­ları Gençlik, Orta Yaş ve Yaşlılık dönemlerinde inceledik.

Gençlik Yılları: Sadece tartıda görülen rakam­ların önemli olduğu bu dönemde güzel bir vü­cut için güzel yemeklere paydos demenize ge­rek yok. Akılcı ve yağ dengesi düşük gıdalar yi­yerek formda kalmanız mümkün. Kilo alıp vermenin en kolay olduğu gençlik yıl­larında vücut daha çok kalori yakabilir. Kilo vermek kolay diye düşünerek uzun süreli ve çok kilo vermeye yönelik rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamalıdır. Kişi kendi kapasitesine uygun doğru hedefler seçmelidir. Aksi takdirde yarı yolda bırakılan diyetler yü­zünden vücudun dengesi bozulur.

Yapılan araştırmalar, dengesiz diyet yapanların özellikle 40 yaş sonrası kalp hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya koy­maktadır.

Sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmak yerine yediklerinizin en az % 80’ninin besin değerinin yüksek olmasına dikkat edin. Alkol, sigara, ko­lalı içeçekler ve abur-cuburun en çok tüketildi­ği bu dönemde aşırılıklar kişinin yaşlılığını sağ­lıksız geçirmesinin kaynaklarından olacaktır.

Yaş Otuz Beş Yolun Yarısı: Sorumluklar art­mış, kariyerde bir yerlere gelinmiş ve belki de çoluk çocuğa karışılan, yoğun dönemlerin ya­şandığı yıllar…

 

Beslemenin ara dönemi 30’lu yaşlarda günlük kalsiyum, meyva, sebze ve lifli gıdaların tüketi­minin üzerinde durulmalıdır. Özellikle kadın­larda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra ke­mik erimesine yol açmaktadır.

Fast-food gıdalarda bol sostan, asitli içeçekler- den, kahve ve sigaradan kaçınmalıdır. Bu arada sebze ve meyva tüketimini mümkün olduğu kadar artırmalıdır.

Gençlik yıllarının yeme alışkanlığı değiştirip düzenli egzersizlerin başlayabileceği iyi bir dö­nemdir.

 

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

 

Olgunluğun Zirvesinde: Kimileri elliye mer­diven dayadığını düşünerek yaşlılık sendromu- na girer. Oysa çocukların büyüdüğü, işlerin azaldığı, en azından rayına girdiği bahardır bu yıllar…

Bu yaştaki kişilerin ana kurallan bilmeleri o ya­şın fizyolojisi, psikolojisi ve esasları hakkında ye­terli bilgiye sahip olmaları gerekir. Bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır.

Sağlık çok daha önem kazanır. Geçen seneler­de beslenme alışkanlıklarının artı ve eksilerin ortaya çıktığı bir dönemdir. En azından şimdi yediklerinize dikkat etmeye karar verdiyseniz çok iyi bir adım attınız demektir. Yaşlılığa gi­den yolda fazla kilolardan kurtulmanın son dö­nemecidir bu yaşlar.

Vücudun en çok vitamin, kalsiyum ve sodyu­ma ihtiyacı vardır. Yağ oranları kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha arttırır. Riskli hastalıkların basama­ğında yeme alışkanlıklarından ve sigaradan acil olarak kurtulmak gerekir.

Kilo alıp vermenin en kolay olduğu gençlik yıllarında vücut daha çok kalo ri yakabilir. Kilo vermek kolay diye düşünerek uzun süreli ve çok kilo ver­meye yönelik rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamalıdır. Kişi x kendi kapasitesine uygun doğru hedefler seçmelidir.