Sentetik dolgu malzemeleri

Artekol

Oldukça, kalıcı, bir dolgu

Artekol cilt kırışıklıklarının doldurulmasında uzun zamandır kullanılan bir maddedir. Bovine kollajen ile polimetilakrilat karışımından elde edilir. Artekol parçalarında, kollajeni mikroskobik olarak birbirine bağlayan, mikrosferler ve kollajen bulunur. Mikrosferler güvenle kullanılabilecek sentetik maddelerdir. Dolgu için enjekte edilen kollajen maddesi zamanla kaybolur, ancak mikrosferler dokuyla birleşir ve kalıcı olur. Buna rağmen eninde sonunda bu da erir.

Pleksiglasa benzeyen bu madde ince kırışıklıkların altına yerleştirilir. Bazı hastalar disk şeklindeki bu maddenin üzerinde oluşan şişliklerden şikâyet ederler.

Silikon Dolgu

Silikon dolgu uygulamasında en büyük sorun, dolgunun enjekte edildiği yerde kalmamasıdır. Silikon FDA’dan oftalmolojik kullanımlar için onay almıştır. Uygulama doğru yapıldığında sonuç çok iyi olabilir. Ancak bu maddenin gayet yavaş enjekte edilmesi ve uygulamanın bir aya dağıtılması gerekir. Derin kırışıkların açılması altı aydan bir yıla kadar uzayabilir. Silikon vücut tarafından eritilmez, bu nedenle kalıcıdır. Ancak zaman içinde ciltte yeni çizgiler meydana çıktıkça yetersiz kalmaya başlar. Bu durumun takviye edilmesi veya başka dolgu maddeleriyle giderilmesi gerekir.

Implantlar

Dolgu implantlar otuz yıl önce piyasaya ilk çıktığında, zamanla yarışta son derece umut verici görünüyorlardı. Ancak uygulama sonrasında bu implantların sertleşebildiği, şekil değiştirebildiği ve ciltte hassasiyet yaratabildiği izlendi.

implantların yerine koyulması güçtür. Çünkü bunlar enjekte edilmezler. Bir tabaka halinde cilt altına yerleştirilerek uygulanırlar. Bu nedenle şeklin yüze tam uygun olması gerekir. Bu implantların yerlerinden oynaması bile mümkündür. Ayrıca genellikle enjekte edilen diğer dolgu maddeleriyle birlikte kullanılmaları gerekir. Bütün bunlara ilaveten, uygulama ameliyatla yapılır ve dikiş izleri kalıcı olur. Bu nedenlerle implantlar tercih edilmezler.

 

5-15 yıl arasında dayanır ve gerekirse çıkarılabilir

Politetrafluoroetilen veya daha iyi bilinen ismiyle goreteks sentetik bir implanttır. Bu madde, kayak kıyafetleri ve mayo yapımında kullanılır. 1960’larda keşfedilmiştir. Bu madde son otuz yıldır, ameliyatlar sırasında kılcal damarlarda oluşan kanamalar için yama olarak kullanılmaktadır. Bir süredir genellikle nasolabial çizgilerde ve yüz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Dolgu maddeleri arasında sayılmasına rağmen, goreteks esasında cildi dolgunlaştırmaz ancak derin çizgileri gerginleştirir.

Goreteksin görünümü ipliği andırır. Kullanılacak bölgeye göre değişik boyutlarda üretilir. Dolgu uygulaması için hastaya önce lokal anestezi yapılır. Sonra kırışığın iki ucunda küçük birer delik açılır. İğneye benzeyen bir alete takılan goreteks, çizginin altından geçirilerek, orada bırakılır. Zamanla kişinin fibroplastlarıyla birleşir ve yerini değiştirmez.

İşlem sonrasında morarma, kızarma, şişme gibi yan etkiler görülebilir. Ancak önemli bir avantajı vardır: goreteks 5 ile 15 yıl arasında dayanır ve gerekirse çıkarılabilir.

Goreteksin küçük formda üretilen bir tipine ultrasoft form adı verilir. Tüm yüzde ve dudaklarda kullanılabilir.

Yağ enjeksiyonları

Liposuction uygulamalarında vücuttan alınan yağlar, ciltteki kırışıkların altına enjekte edilebilir. Hastanın vücudunun alt kısımlarından, ince bir iğneyle alınan yağlar aynı gün yüze enjekte edilir. Hafif kızarma, şişme ve morarmaya yol açabilir, ama bunlar geçicidir.

sentetik dolgu malzemesi
sentetik dolgu malzemesi

 

Bu teknik ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Olumlu sonuçlar alınması, uygulamayı yapan doktorun tecrübesine ve tekniğine bağlıdır. Bazı doktorlar yağ enjeksiyonunu azar azar yaparak tedaviyi aylarca sürdürürler.

Yağ enjeksiyonları yüzde dolgunluk yaratmak ve yüz şeklini belirlemek için güvenle kullanılabilir. Alerji riski yoktur. Verilen malzeme insanın kendi dokusu olduğu için oldukça dayanıklıdır. Zaman içinde bir kısmı erişe de en az yarısı kalıcı olur. Kaybolan miktarların telafisi için, bu işlemin 6 ay aralıklarla tekrarlanması gerekir.

işlemden artakalan yağlar özel koşullarda saklanarak tekrar kullanılabilir. Ancak temini çok basit olduğu için genelde yağın muhafazası yoluna gidilmez. Doktorlar her dolgudan önce yeniden yağ almayı tercih ederler.

Kalırı iğneler sorunu

Birçok avantajına rağmen bu yöntem pek tercih edilmez. Çünkü bu tip yağ enjeksiyonlarında daha kalın iğneler kullanılması gerekir. Bu da morarma ve şişlik ihtimalini artırır ve sosyal yaşama geri dönme süresini uzatır.

Bir diğer kusuru da, nispeten kalın iğnelerle yapılabilen yağ enjeksiyonunun, ince işçilik gerektiren bölgelere tatbik edilememesidir. Örneğin dudak üstü çizgilerinde, göz kenarındaki kaz ayaklarında kullanılamaz. Ancak elmacık kemiklerine, burun kenarlarından dudağa uzanan sarkmalarda (nasolabial çizgiler) ve yanakların dolgunlaştırılması için uygulanır.