lazer epilasyon

Lazer epilasyon
Çalışma sistemi Tek dalga boyu, tek renk

Lazer epilasyonda da prensipler aynıdır. Ancak lazer cihazları tek çeşit dalga boyu yansıtır. Buradaki “elek” çok seçicidir ve tek bir elektromanyetik dalganın geçmesine izin verir. Bu cihazların piyasada pek çok çeşitleri bulunur. Yukarıda belirtildiği gibi, epilasyon yapabilmek için uygun olan ışık dalga boyları 600-1 200 nm aralığında olanlardır.

Biz 1 064 nm dalga boyunda çalışan (kızılötesi) “nd yag lazer” cihazıyla oldukça fazla deneyim sahibi olduk. Üç yıl boyunca kullandığımız tek atışlı “nd yag lazer”in odak genişliği 1 mm civarındaydı. Bu cihazla, iğneli epilasyonda olduğu gibi, tek tek, ama çok daha hızlı ve çevre dokuya zarar vermeden epilasyon yapıyorduk. Zaman içinde, odak genişliği 8 mm’den daha az olan lazerlerin yetersiz olduğunu ve kesin sonuç almak için daha uzun süreler gerektiğini gördük.

Halen İtalya da pek çok salonda bu “zararsız” tek kıla hedefli “nd yag lazer”ler güvenle kullanılmaktadır. Özellikle yüzde bu tip lazerler daha güvenli kabul edilebilir. Dezavantajı tedavinin uzun sürmesi ve İPL cihazları kadar etkili olmamasıdır.

800 nm diod lazer, 694 nm rubis ve 755 nm aleksandrite lazerler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Rubis lazerin ulaştığı etkili derinlik takriben 1,4 mm’dir. Aleksandrite lazer ise 1,7 mm derinliğe kadar etkilidir. Daha derinde olan kıl kökleri daha az etkilenirler.

Değişik marka cihazların güçleri, atım süreleri ve cilde çarptıkları alan genişliği değişmektedir. Bu farklara bağlı olarak, biri diğerinden biraz daha iyi sonuç verebilmektedir.

Foto ve lazer epilasyon cihazlarının mukayesesi

Epilasyon hızı

Epilasyon için photo İPL cihazları son zamanlarda daha çok tercih edilir oldular. Çünkü foto epilasyon cihazlarının bakım ve tamirleri lazer cihazlarına göre çok daha kolaydır. Etkinlik açısından bakacak olursak İPL cihazları lazerlerle aynı etkiye sahiptir.Yapılan bilimsel çalışmalar lazer ya da İPL cihazlarının kalıcı epilasyonda birbirinden anlamlı bir farkı olmadığını ortaya koymuştur.

Birçok hekim lazer cihazlarını epilasyondan ziyade, cilt kesme ve cilt soyma gibi daha agresif tıbbî işlemlerde tercih etmektedirler. iPL’yle kesme ve soyma işlemleri yapılmaktadır.

Gözlerin korunması

Ayrıca lazer kullanımında gözü korumak çok önemlidir. Foto epilasyon uygulaması lazere göre daha güvenlidir. Güneş gözlüğü takılması yeterlidir. Foto cihazları çok yakından tutulmadıkça, (30cm) göze vereceği zarar, bir fotoğraf makinesi flaşının patlamasından fazla değildir.

Cihazların bakımı

Foto cihazlarının optik sistemleri komplike olmadığı için bakımı ve servisi daha kolay ve daha ekonomiktir.

Performans

Foto cihazları kullanılırken cilde temas ederek hafif bir baskı uygular. Böylece ışık hedef yapılara yaklaşmış olur. Lazer cihazlarındaysa cildin uzağından uygulama yapılır.

Cilt rengi kısıtlaması

Foto epilasyon cihazları, koyu renkli deri tiplerinde, lazer epilasyon cihazlarına göre daha etkilidirler. Öte yandan pek çok foto cihazıyla uzun atım süresi uygulaması yapılarak, sarı veya gri tüylerde de lazerden daha iyi sonuçlar alınır.

Yan etkiler

Işığı safir başlık aracılığıyla ileten foto epilasyon cihazları cildi daha iyi soğuturlar. Bu nedenle olası yan etkiler minimum seviyeye iner.

lazer epilasyon

Cihaza yatırım yapmak açısından

Ayrıca foto epilasyon cihazları değişik filtreler takılarak başka amaçlar için de kullanılabilmektedir. Örneğin dövmelerin çıkarılması, özel sarı filtrelerle kollajen
dokusunun sıkılaştırılması yani cilt gençleştirme (photo rejuvenation), ince kılcal damarların giderilmesi, UV lambalı başlıkla gebelik çatlaklarının tedavisi ve sedef hastalığı için kullanılabilir.

Lazer cihazları ise sadece bir tek ışık dalga boyuyla çalıştıkları ve filtre kullanmadıkları için tek amaçlı olarak imal edilirler. O dalga boyuyla hangi tedaviler yapılabilecekse, kullanım alanı o uygulamayla sınırlı kalır.